Illustratiebeeld
EPA Illustratiebeeld

Probleem met terugbetaling onkosten speurders federale gerechtelijke politie door gebrek aan kredieten

Er is een probleem met de terugbetaling van de onkosten van speurders van de federale gerechtelijke politie. Dat zegt Dirk Lauwers van politievakbond Sypol.be. Volgens Lauwers moeten de speurders de onkosten zelf voorschieten en is er geen uitzicht op de terugbetaling van die kosten. 

"Het is een echte schande", aldus Lauwers aan Belga. Volgens politievakbond Sypol.be hebben verschillende speurders van de federale gerechtelijke politie problemen gemeld met de terugbetaling van bepaalde onkosten die zij hebben gemaakt bij het uitvoeren van (buitenlandse) opdrachten. "Het gaat om politionele zendingskosten. Mensen moeten soms honderden euro's uit hun eigen gezinsinkomen voorschieten voor hotel- en verblijfkosten, maar hebben voorlopig geen uitzicht op de terugbetaling", legt woordvoerder Dirk Lauwers uit. "In sommige gevallen gaat het om onkosten uit oktober of november van vorig jaar."

Volgens de politievakbond is het voor de betrokken speurders ook onduidelijk wanneer de kosten zouden terugbetaald worden. "Wij vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken (Pieter De Crem, red.) dat hij actie onderneemt en dat de kosten zo snel mogelijk worden terugbetaald. Anders kom je in een situatie waarbij speurders opdrachten weigeren omdat ze niet zeker zijn dat hun kosten worden terugbetaald", aldus Lauwers.

Gebrek aan bruikbare kredieten

De federale politie bevestigt het probleem. "De federale politie wordt actueel inderdaad geconfronteerd met een gebrek aan bruikbare kredieten voor het boeken van internationale missies en het uitbetalen van vergoedingen aan personeelsleden", klinkt het in een reactie. 

Wegens een regering in lopende zaken en de in plaats gestelde budgettaire behoedzaamheid dient echter het akkoord van de ministerraad bekomen te worden alvorens de kredieten effectief aangewend kunnen worden

Federale politie

De nodige dossiers zouden in januari al zijn ingediend. Volgens de federale politie laat een oplossing op zich wachten door het aanhoudende uitblijven van een regering. “Wegens een regering in lopende zaken en de in plaats gestelde budgettaire behoedzaamheid dient echter het akkoord van de ministerraad bekomen te worden alvorens de kredieten effectief aangewend kunnen worden. Tot op heden werd dit akkoord niet bekomen."

Intussen konden de nodige maatregelen worden getroffen om de betrokken personeelsleden "zo snel mogelijk" te vergoeden en werden de vakverenigingen eveneens ingelicht, aldus de federale politie nog.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guy Jacobs

    Neen, ze moeten met een grote auto rjjden voor hun status met chauffeur dan kunnen terwijl de krant lezen. Lam zakken en zakken vullers zijn het die politiekers. Ze doen hier alles naar de kloten.

  • Annie Broeckx

    Is dat geen gevolg van het gedrag van jaren geleden? Toen was er geen limiet op de uitgaven tijdens opdrachten.

Lees meer