Advocaat Sven Mary en Raf Aquino.
BELGA Advocaat Sven Mary en Raf Aquino.

Proces Aquino wellicht pas volgend jaar voortgezet

Het Hof van Cassatie zal zich begin december buigen over de procedure van het wrakingsverzoek in het proces Aquino, waardoor een van de grootste drugsprocessen ooit in ons land momenteel stil ligt. Dat is vandaag vernomen in de wandelgangen van het gerechtshof in Hasselt. Mogelijk op 1 december zal het wrakingsverzoek behandeld worden. Het ziet ernaar uit dat het proces met 38 beklaagden vervolgens in 2016 zal voortgezet worden.

Raf, broer Mario en de andere beklaagden moeten zich verantwoorden voor de smokkel van ruim 2,4 ton cocaïne vanuit Latijns-Amerika naar Europa.

Een van de hoofdbeklaagden, de 41-jarige Silvio Aquino, is einde augustus in Opglabbeek doodgeschoten. Omdat Cassatie pas begin december het wrakingsverzoek behandelt, dat door de verdediging van weduwe Silvia Liskova, meester Nathalie Buisseret, was ingediend, kan de correctionele rechtbank in Hasselt tijd uittrekken voor een andere groot cocaïneproces, namelijk dat van pizzabakker Bartolomeo Gennaro uit Heusden-Zolder en 22 andere beklaagden.

Agenda vastgelegd
Vandaag hebben de drie rechters, de federale procureur en de raadslieden hun agenda vastgelegd. Federaal magistraat Marianne Cappelle zal vrijdag 11 december haar requisitoir houden. Vanaf maandag 14 december kunnen normaal gezien de advocaten van de verdediging aan het woord komen. Er is een week uitgetrokken voor dit proces.

Voor deze zaak zit nog een verdachte in hechtenis, namelijk de Colombiaanse La Tia oftewel de 55-jarige Marlène Isabel Aroujo Gomez. Einde 2013 werd ze in Italië gearresteerd. Volgens het federale parket is de vrouw een vertegenwoordigster van Colombiaanse drugskartels met wie Bartolomeo onderhandelingen voerde om cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa te smokkelen via de havens van Rotterdam en het Italiaanse Gioia Tauro. Voor het proces zou het federale parket zelfs een tolk Calabrees moeten regelen.

Lees meer