photo_news

Prostitutie in België: tot vijftien klanten per dag, 20 jaar lang

Prostituees die amper 15 tot 20 euro vragen voor orale seks, hebben het meeste klanten in ons land. Die vrouwen moeten zich vijf tot vijftien keer per dag prostitueren, tot zes dagen per week en dit 15 tot 20 jaar volhouden. Dat blijkt uit een doorlichting van de sector in opdracht van de Vrouwenraad. "Wie onvoldoende presteert, wordt gestraft. Achter de ramen schuilt onnoemelijk leed."

Prijzen in België variëren van 15 euro voor orale seks tot 3.000 euro voor een escort die de hele nacht blijft. "De meeste klanten kiezen voor die 'lagere klasse'", zegt veiligheidsexpert Claude Moniquet aan De Morgen. Hij voerde de doorlichting uit. Voor zijn rapport baseerde hij zich op gesprekken met politiediensten, sociale inspecteurs, verslagen van Europol en het weinige wetenschappelijke onderzoek dat erover bestaat. De cijfers zijn schattingen. Daardoor variëren de omzetcijfers van prostitutie in België van 870 miljoen euro tot enkele miljarden.

'Bestraf klanten'

Het rapport van Moniquet linkt de prostitutie rechtstreeks aan mensenhandel. Stef Janssens, expert bij Myria, de onafhankelijke Nationale Rapporteur voor Mensenhandel, benadrukt dat voorzichtig moet worden omgesprongen met termen als mensenhandel, seksuele uitbuiting en prostitutie. "Ze mogen niet zomaar door elkaar worden gebruikt. Niet elke prostituee is verhandeld en omgekeerd belandt ook niet elke verhandelde persoon in de prostitutie", zegt Janssens.

Op basis van het rapport van Moniquet vraagt de Vrouwenraad om strenger op te treden en niet te kiezen voor het huidige gedoogbeleid of een legalisering zoals in Nederland. "Het enige juiste antwoord is enerzijds het strafbaar maken van het 'kopen' van seksuele diensten, zoals in Zweden, en anderzijds een sociaal beleid voor begeleiding van prostituees op vrijwillige basis", zegt Magda De Meyer van de Vrouwenraad.

Lees meer