2 PVDA-voorzitter Peter Mertens en kopstuk Raoul Hedebouw spreken vandaag voor de tweede keer met PS-onderhandelaars Magnette en Di Rupo.
BELGA PVDA-voorzitter Peter Mertens en kopstuk Raoul Hedebouw spreken vandaag voor de tweede keer met PS-onderhandelaars Magnette en Di Rupo.

PS denkt aan Waalse minderheidsregering met PVDA, maar die partij “moet stoppen met excuses te zoeken”

Hoe oprecht is manoeuvre van Di Rupo en Magnette?

PS-kopstukken Paul Magnette en Elio Di Rupo willen “een zo progressief mogelijke coalitie” op de been brengen in Wallonië, met daarin hun eigen partij, Ecolo en de PVDA. Lukt dat niet, dan is een minderheidskabinet PS - Ecolo met oppositiesteun van de PVDA “een serieuze optie”, zei Magnette vanmorgen voor een nieuwe vergadering met de communistische partij. De PVDA blijft wantrouwig en wil zijn vel duur verkopen, wat dan weer ergernis opwekt bij de PS.

Magnette verkent samen met PS-voorzitter Elio Di Rupo al enkele weken het Waalse terrein. Daarbij wordt nog met alle partijen gesproken, enkel het cdH heeft zichzelf al buitenspel gezet door doelbewust voor oppositie te kiezen. Vorige week vrijdag kwam de liberale MR voor een tweede keer langs bij het PS-duo, vandaag volgt de PVDA en morgen is het aan Ecolo voor een tweede gesprek.

Terwijl officieel alle opties nog open liggen, kwam Magnette vanmorgen met een opvallend schot voor de boeg. De PS-burgemeester van Charleroi verklaarde bij het begin van het gesprek openlijk dat hij bereid is “heel de dag, zelfs heel de nacht met de PVDA te spreken”.

En dat in alle sereniteit en niet zomaar voor de lol, maakte hij zich sterk. “Ik hoop echt dat we een akkoord kunnen vinden om een zo progressief mogelijke coalitie te sluiten, namelijk die tussen de PS, Ecolo en de PVDA. Afgelopen week hebben we zeer interessante gesprekken gehad. Er bestaan overeenkomsten. We moeten de PVDA overtuigen dat er dingen mogelijk zijn in Wallonië.” Ook Di Rupo herhaalde even nadien die boodschap.

2 Paul Magnette.
Photo News Paul Magnette.

Extra drukkingsmiddel voor MR?

Als die linkse coalitie met drie niet lukt, denkt Magnette naar eigen zeggen zelfs aan een minderheidsregering tussen PS en Ecolo die dan “geval per geval” steun zou zoeken bij de PVDA in de oppositie. “Die formule bestaat in 9 van de 28 landen in de EU. Waarom niet hier? Dit is een serieuze piste die bijvoorbeeld ook meer rechten zou geven aan het parlement.” Zo’n regering zou in het Waalse parlement 35 op 75 zetels hebben, terwijl de PTB met 10 zetels ruim groot genoeg is om gedoogsteun te verlenen.

Het blijft vooralsnog onduidelijk in hoeverre de uitspraken van Magnette gemeend zijn of niet. Mogelijk zijn ze ook gewoon bedoeld als extra drukkingsmiddel voor de MR. Met het wegvallen van het cdH vorige week stegen de kansen voor de liberalen om in een Waalse regering te zitten, maar Magnette legt nu een nieuw alternatief zonder de partij op tafel. 

Bovendien lijkt de PS het beeld te willen vermijden de PVDA niet serieus te nemen. De grote opening richting de partij zou dan uiteindelijk enkel bedoeld te zijn om te kunnen tonen dat de socialisten best bereid waren een compromis te sluiten en naar de kiezer te luisteren, maar dat het de PVDA was die niet wilde toegeven. Met andere woorden: een schaduwspel zoals er op Vlaams niveau ook tussen N-VA en Vlaams Belang gaande is.

‘We hebben voor het moment nog geen rode wijn op tafel gezien, maar enkel plat water, zo plat als de onderhandelingen’

PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw.

Wantrouwen bij PVDA

De PVDA zegt dan ook nog altijd het nodige “wantrouwen" te hebben over de gesprekken. Kopstuk Raoul Hedebouw wil vandaag een “ambitieuze nota” op tafel leggen met daarin twaalf punten die essentieel zijn voor de PVDA, gaande van huisvesting, tot het beëindigen van de “jacht op werklozen”, de ontwikkeling van een beter openbaar vervoer en een verlaging van de weddes van volksvertegenwoordigers en ministers. 

“Dat is voor ons geen gadget, maar een politieke stijlbreuk”, aldus Hedebouw bij het begin van de vergadering. Het heeft geen zin “een goede rode wijn te veranderen in een slechte rosé die zelfs niet op een barbecue geschonken zou worden”, vatte hij het samen. 

“Wij zijn niet achterlijk. Als het er alleen om draait een verhaal te schrijven dat eindigt in een meerderheid van PS en MR, tussen wie er al lang overeenkomsten zijn, heeft PVDA geen reden om daarbij aanwezig te zijn. Vorige woensdag kwamen we spreken voor het gewest, en op donderdag zeggen ze ons op federaal vlak dat de anderen ons niet willen. Op een bepaald moment moeten ze stoppen met de voeten van de mensen te spelen. België en links verdienen beter dan marketingpraatjes.”

Toch deed Hedebouw de deur voor het PS-aanbod niet helemaal dicht. “Het is een nieuw gegeven. We zullen zien.”

Wij zijn niet de slechteriken en we gaan ons niet op die manier laten behandelen. We zijn geen voetvegen

Elio Di Rupo

“Wij zijn geen voetvegen”

Rond de middag werd het overleg opgebroken om de Waalse parlementsleden de eed te laten afleggen. Hedebouw wilde daarop niet veel kwijt over de stand van de onderhandelingen, behalve dat “we voor het moment nog geen rode wijn op tafel gezien hebben. Wel enkel plat water, zo plat als de onderhandelingen.”

Uitspraken die dan weer ergernis opwekten bij Di Rupo, waarmee het spel om de schuld in elkaars schoenen te schuiven alvast begonnen lijkt. “In tegenstelling tot wat de PVDA zegt, staat er wel degelijk iets roods op tafel”, benadrukte hij. De koninklijke informateurs zijn vrij om te beslissen. Ze hebben ons nooit een vraag gesteld over andere partijen. Het moet gedaan zijn met de nep-excuses van PVDA. Wij zijn niet de slechteriken en we gaan ons niet op die manier laten behandelen. We zijn geen voetvegen.”

“Tot vandaag hebben we in alle talen gezwegen om het debat alle ruimte te geven. We zijn geen communicatie-oorlog gestart, maar we reageren op de leugens”, voegde de PS-voorzitter er aan toe. Na de eedaflegging gaan de gesprekken tussen PS en PVDA voort. Het is duidelijk dat die in een gespannen sfeer zullen verlopen. “We zullen ons gesprek voortzetten en zien wat mogelijk is. Maar we moeten serener zijn en de waarheid aan de bevolking vertellen”, aldus Di Rupo.

120 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Baeyens

    Wie nu nog tracht te ontkennen dat België een samenraapsel van twee divergente gemeenschappen is, moet stekeblind zijn, van slechte wil of eigen belangen verdedigen. Ons valt alleen maar te redden met de splitsing van de staatsstructuren en de vrijwillige samenwerking op bepaalde posten.

  • diane colman

    De socialisten en de groenen zijn goeie partijen voor de gewone mens ALS ALLES GOED GAAT;;;; heb die tijd meegemaakt van alles gratis ik was in die tijd socialist maar had mijn bedenkingen. Ze zaten te veel aan het potje.. de Sabena was bijv. zo'n luxe opslokkertje jarenlang... de spoorwegen niet veel beter. De Vlamingen ploeterden verder maar sommige Walen werden levenslang onderhouden door Le Parti Socialiste ..

Lees meer