Nicolas Martin wordt de volgende burgemeester van Bergen in een coalitie met Ecolo.
BELGA Nicolas Martin wordt de volgende burgemeester van Bergen in een coalitie met Ecolo.

PS en Ecolo sluiten bestuursakkoord in Bergen, Nicolas Martin volgt Elio Di Rupo op

Na drie weken onderhandelen zijn PS en Ecolo het in Bergen eens geraakt over een bestuursakkoord voor de komende zes jaar. Dat hebben Nicolas Martin (PS) en Charlotte De Jaer (Ecolo) aangekondigd. Martin wordt burgemeester als opvolger van Elio Di Rupo.

Bij de verkiezingen van 14 oktober haalde de PS in Bergen 44,25 procent van de stemmen, goed voor 23 zetels. Dat was 10,91 procentpunt minder dan in 2012, toen de socialisten nog 29 zetels binnenrijfden. Di Rupo liet voor de verkiezingen verstaan dat hij mogelijk burgemeester zou als hij als lijstduwer meer stemmen zou binnenhalen dan lijsttrekker en vorige eerste schepen Martin. Maar dat lukte hem niet. 

Ecolo daarentegen haalde een historisch hoog resultaat in de stad van PS-voorzitter Elio Di Rupo. De groenen klokten af op 12,78 procent en 6 zetels, een winst van 3,96 procentpunt en 3 zetels ten opzichte van zes jaar geleden. De aan de MR verwante lijst Mons en mieux van Georges-Louis Bouchez werd in Bergen de tweede partij met tien zetels.

“Het was belangrijk de boodschap van de kiezer te respecteren”, stelde Nicolas Martin, de toekomstige burgemeester van Bergen. “Wij wilden ook een constructieve dialoog voor de stad. De PS had voor de verkiezingen aangekondigd dat ze de meerderheid wilde openzetten en Ecolo had aangegeven in de meerderheid te willen stappen. We hebben echte overeenstemming in onze programma’s gevonden”.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lucien Peeters

    In Wallonië is diegene die meest stemmen behaalt ook burgemeester, en die moet die functie dan ook opnemen in tegenstelling van Vlaanderen want daar laten ministers een plaatsvervanger optreden als burgemeester. Puur kiezersbedrog.

  • Marc Baeyens

    Di Rupo kan zich nu volledig geven voor het volgend premierschap in 2019.

Lees meer