Archiefbeeld, Emir Kir.
photo_news Archiefbeeld, Emir Kir.

PS-militanten Sint-Joost bevestigen steun aan Emir Kir nadat hij uit partij werd gezet, cdH stapt uit meerderheid

De socialistische militanten van Sint-Joost-ten-Node hebben vanavond quasi unaniem (68 voor, 1 tegen) hun steun bevestigd aan Emir Kir als burgemeester van de gemeente, en hun getrouwheid aan de PS en de waarden van de partij, inclusief het naleven van het cordon sanitair ten opzichte van extreemrechts. Na de steunbetuiging van de socialisten, kondigde het cdH van Sint-Joost echter aan dat de partij het schepencollege in de gemeente niet langer zal steunen.

Kir had zaterdag al de steun gekregen van de socialistische verkozenen op de Lijst van de Burgemeester in Sint-Joost-ten-Node. Hij werd in de nacht van vrijdag op zaterdag vorige week door de tuchtcommissie van de Brusselse PS uit de partij gezet omdat hij een ontmoeting had met Turkse burgemeesters die lid zijn van de uiterst rechtse partij MHP. 

“Die sanctie is het gevolg van het niet-respecteren van het cordon sanitaire. Voor de PS is het respecteren van het cordon sanitaire van toepassing ten opzichte van alle verkozenen van extreem-rechts, ongeacht om wie het gaat en waar ze vandaan komen”, zei PS-voorzitter Paul Magnette in een verklaring.

Kir reageerde teleurgesteld, maar verzekerde dat zijn linkse ideeën nog intact zijn. Zijn resultaten op federaal en lokaal niveau pleiten in zijn voordeel en tonen een gebrek aan welwillendheid tegenover extreemrechts aan, zo zei hij. Kir kan nog in beroep gaan tegen de beslissing, maar laat in het midden of hij dat van plan is.

cdH stapt uit meerderheid in Sint-Joost

Het cdH van Sint-Joost kondigde gisterenavond aan dat de partij niet langer het schepencollege in de gemeente zal steunen. Het cdH heeft in de Brusselse gemeente één gemeenteraadslid, terwijl de Lijst van de Burgemeester over de absolute meerderheid beschikt (17 zetels).

Het cdH maakte tijdens de vorige legislatuur al deel uit van de meerderheid, en aanvaardde aan het begin van deze legislatuur het aanbod van de Lijst van de Burgemeester om zich opnieuw bij de meerderheid aan te sluiten, zonder evenwel over een schepen te beschikken.

“Het verwelkomen van extreemrechtse burgemeesters in het gemeentehuis, en dat met de steun van de burgemeester, is onaanvaardbaar. Bovendien lijkt de steun van de lokale afdeling van de PS voor die houding een serene samenwerking met gedeelde waarden niet langer mogelijk te maken”, luidde het bij de partij.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer