3 Paul Magnette: ‘Eén keer per maand moet De Wever ons blijkbaar even vernederen. Natuurlijk maakt dat de basis van mijn partij extra gevoelig.'
© Stefaan Temmerman Paul Magnette: ‘Eén keer per maand moet De Wever ons blijkbaar even vernederen. Natuurlijk maakt dat de basis van mijn partij extra gevoelig.'

Exclusief voor abonnees

PS-voorzitter Paul Magnette: “Misschien is het tijd voor een Nederlandstalige premier”

Charleroi oogt in coronatijden troostelozer dan ooit, maar dat houdt PS-voorzitter en burgemeester Paul Magnette (48) niet tegen om te dromen van een nieuwe wereld én regering. “In juni moeten we demarreren. Of, als er een mirakel gebeurt, nog eerder”, stelt hij in De Morgen.

Het stadhuis van de Carolo’s is helemaal coronaproof. Aan de ingang staat een stadswacht die je handen desinfecteert, controleert of je een mondmasker draagt en checkt of je een afspraak hebt. In de gangen zijn er dranghekken en rood-witte linten voor eenrichtingsverkeer. Bij het naar buitengaan neemt Magnette – druk gesticulerend – de foute wandelroute en negeert hij een verbodsbord.  

Zijn exit contrasteert met de exitstrategie die hij wil uitdragen: we zullen ons allemaal moeten aanpassen. Na corona moet er – in Magnettes visie – een nieuwe wereld verrijzen, die we met zijn allen zo snel mogelijk moeten bouwen. Over al die mogelijke omwentelingen voert hij nu, in duo met sp.a-voorzitter Conner Rousseau, verkennende gesprekken met de partijvoorzitters.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    De PS houdt ook rekening met de Vlamingen. Ze beschermen ook onze arbeidsrechten, sociale zekerheid, pensioenen, werkloosheidsvergoeding en gezondheidszorg. Zonder hen zaten we al terug in de 19e eeuw en hingen we bij tegenslag af van het Leger des Heils.

  • julien de meulder

    waarom weer een VLD als minister zie voorgaande guy verhofstad heeft alles verkocht in belgie en decroo heeft al eens de regering laten vallen en ze hebben een van de minste zetels waarom moet het er weer een zijn van de verliezende partijen en waarom spreken ze niet meer van de grote winnaar VB; en dat noemen ze in belgie democratie

Lees meer