4 Emir Kir.
photo_news Emir Kir.

PS zet Emir Kir uit partij: "Geen grote gevolgen voor regeringsvorming, wel voor Brusselse PS”

Voor de vorming van een federale regering zal de beslissing van de Brusselse PS om Kamerlid Emir Kir uit de partij te zetten weinig gevolgen hebben. "Met één zetel op overschot was paars-groen sowieso al moeilijk", analyseert politicoloog Dave Sinardet (VUB). "De gevolgen zullen vooral voor de Brusselse PS zijn. De partij zal jaren nodig hebben om dit uitgelegd te krijgen aan de achterban en nieuwe gezichten te vinden die electoraal even sterk staan als Kir.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vorige nacht meldde de Brusselse PS-federatie dat Kir -ook burgemeester van Sint-Joost-ten-Node- uit de partij gezet wordt. De tuchtcommissie nam die beslissing na zijn ontmoeting met twee extreemrechtse Turkse burgemeesters. "De uitsluiting is een verregaande sanctie", meent Sinardet. "Er waren ook minder verregaande sancties mogelijk, zoals een blaam. Ik had niet verwacht dat de partij zo ver zou gaan. Maar het lijkt erop dat de federatie heeft gekozen voor de waarden van de partij. Die worden boven het electoraal belang gesteld."

4 Dave Sinardet analyseert de nieuwe politieke ontwikkeling.
VRT Dave Sinardet analyseert de nieuwe politieke ontwikkeling.

Voor die afweging zal de partij in Brussel een zware prijs betalen, meent de politicoloog. "Kir is zeer populair en had een absolute meerderheid in Sint-Joost. Hij zal wel burgemeester blijven, maar het is maar de vraag wat zijn PS-gemeenteraadsleden gaan doen. Sowieso zal de PS in Brussel dus op zoek moeten gaan naar nieuwe gezichten. En ze zal ook een een hele operatie moeten starten om dit uitgelegd te krijgen aan militanten en kiezers.”

Steun van Madrane
Daar komt bij dat Kir de publieke steun had gekregen van Brussels parlementsvoorzitter Rachid Madrane. Hij was in oktober nog kandidaat om de Brusselse PS te leiden, maar Kamerfractieleider Ahmed Laaouej haalde het nipt van Madrane.

"Binnen de Brusselse afdeling loopt al langer een breuklijn tussen de leden die hameren op de 'laïcitié' en zij die eerder voor het communautarisme staan", zegt Sinardet. "Ook dat speelt hier op de achtergrond. Een lichtpuntje is dat een aantal kiezers door deze duidelijke stellingname tegen het communautarisme misschien zal terugkeren."

4 De Brusselse parlementsvoorzitter Rachid Madrane steunde Kir.
BELGA De Brusselse parlementsvoorzitter Rachid Madrane steunde Kir.

“Magnette komt er versterkt uit”
Maar voor de regeringsvorming verwacht Sinardet dus weinig problemen. Een paars-groene coalitie had met Kir één zetel op overschot, zonder Kir is er dus niet langer een meerderheid. "Eén zetel op overschot was sowieso te nipt voor paars-groen", meent Sinardet. "Dat had betekend dat elk parlementslid de coalitie zou kunnen gijzelen. Dat zou vooral bij Open Vld kunnen gebeuren, want in die Kamerfractie zitten weinig voorstanders van paars-groen.”

Sinardet vermoedt tot slot dat partijvoorzitter Paul Magnette met deze beslissing zijn positie versterkt. "De tuchtcommissie heeft goed geluisterd naar standpunten van de kopstukken, zoals Magnette. Hij zal deze beslissing dus steunen. De afgelopen weken heeft hij regelmatig gehamerd op het belang van de waarden van de partij, kijk maar naar zijn houding tegenover de N-VA. Als Kir gehandhaafd was, dan was het discours van Magnette minder geloofwaardig geweest.”

De PS-voorzitter reageerde intussen op de uitsluiting van Kir. “Die sanctie is het gevolg van het niet-respecteren van het cordon sanitaire. Voor de PS is het respecteren van het cordon sanitaire van toepassing ten opzichte van alle verkozenen van extreem-rechts, ongeacht om wie het gaat en waar ze vandaan komen”, zei Magnette.

4 Paul Magnette komt er versterkt uit, volgens Dave Sinardet.

 
16/01/2020
pict. by Didier Lebrun © Photo News
Photo News Paul Magnette komt er versterkt uit, volgens Dave Sinardet. 16/01/2020 pict. by Didier Lebrun © Photo News

Lees meer