Kris Van Dijck (N-VA)
BELGA Kris Van Dijck (N-VA)

PVDA dient klacht in tegen Kris Van Dijck (N-VA)

PVDA dient in het Vlaams Parlement een klacht in tegen N-VA’er Kris Van Dijck. Dat bevestigt Jos D’Haese aan VTM NIEUWS. Van Dijck was heel even voorzitter van dat parlement, maar nam op 11 juli ontslag na een artikel in P-Magazine over sociale fraude. “Wij zijn eigenlijk vrij verbaasd dat nog niemand dat had gedaan. Wat er is gebeurd lijkt ons een flagrante schending van de deontologische code.”

De klacht volgt op de saga rond Kris Van Dijck op de Vlaamse feestdag. Van Dijck, toen nog parlementsvoorzitter, kwam tijdens zijn toespraak in het Brusselse stadhuis in het oog van een storm terecht toen op de website van P-Magazine een artikel verscheen waarin hij werd beschuldigd van sociale fraude. De N-VA’er zou een bevriende escortdame aan een mogelijk onterechte uitkering van het Fonds Sluiting Ondernemingen (FSO) hebben geholpen. Hij zou daarvoor de hulp van het kabinet van toenmalig minister van Werk Kris Peeters (CD&V) hebben ingeschakeld. Van Dijck nam daarop ontslag.

Mogelijk maakte de man een deontologische fout, maar daar kan alleen de deontologische commissie van het Vlaams parlement over oordelen. Om de zaak te onderzoeken moet wel binnen de dertig dagen na kennisname van de feiten een klacht worden ingediend bij de parlementsvoorzitter. De extreemlinkse PVDA doet dat nu. “Wij zijn eigenlijk vrij verbaasd dat nog niemand dat had gedaan”, zegt parlementslid Jos D’Haese. “Ik verwacht trouwens dat andere fracties ook nog een klacht zullen indienen. Dit lijkt ons toch een vrij flagrante schending van de deontologische code.”

De klacht van de links-radicalen moet in de plenaire vergadering besproken worden, maar de eerstvolgende zitting vindt normaal pas plaats op 23 september. Het parlement moet dan beslissen of er een deontologische commissie wordt opgericht, waarin de klacht wordt behandeld. PVDA mag niet in die commissie zetelen, omdat de partij niet genoeg verkozen parlementsleden telt om een officiële fractie te vormen. “Maar Van Dijck kan er wel zelf voor kiezen om de vergadering openbaar te maken”, meent D’Haese. “We kunnen dan niet tussenkomen, maar de zitting tenminste wel volgen.” 

De deontologische commissie moet dan uitmaken of Van Dijck iets deed dat in strijd was met de deontologische code van het Vlaams Parlement. Als de commissie zou oordelen dat Van Dijck de regels overtrad, krijgt hij hoogstwaarschijnlijk enkel een blaam.

224 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • vanaeken jokke

    De kwaliteit van Freya al eens beoordeeld 1.5 miljard.Johan vdl Electra wind 100 miljoen Meeuwsen de lijn 600 .000 €, Monica Deconinck ocmw antw 50 miljoen verloren.De kwaliteit is zeker niet beter en zo zijn er nog tientallen Eddy Desmet maar die kwaliteiten ziet gij over het hoofd alleen van andere zie jij fouten.

  • Eddy DESMET

    De houding van Kris Van Dijck is ronduit beschamend. En dat werd voorzitter van het "Vlaamse" parlement … Dat zegt serieus veel over de kwaliteit van N-VA-mandatarissen !

Lees meer