De Waalse politicus Germain Mugemangango.
Photo News De Waalse politicus Germain Mugemangango.

PVDA-klacht kan ons land tot grondwetswijziging dwingen

België riskeert een Europese veroordeling omdat onze ­parlementsleden nog steeds rechter zijn over hun eigen verkiezing. Dat schrijft De Standaard vrijdag. Aanleiding is de zaak van de Frans­talige PVDA-politicus Germain Mugemangango.

Artikel 48 van de grondwet schrijft voor dat parlementsleden zelf oordelen over klachten en mogelijke ­onregelmatigheden bij hun verkiezing. Ons land is daarmee een van de laatste landen waar het niet een onpartijdige instantie is die over verkiezingsbetwistingen oordeelt. Dat is ook nog het geval in Nederland, Italië en Denemarken.

België riskeert zijn wetgeving te moeten aanpassen. Op 4 december behandelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de zaak van de Frans­talige PVDA-politicus Germain Mugemangango. De huidige fractieleider in het Waals Parlement spande een zaak aan tegen België wegens schending van het recht op een eerlijk verkiezingsproces.

Vermeende onregelmatigheden bij telling stemmen

Mugemangango trok bij de Waalse verkiezingen van 2014 de PVDA-lijst in de kieskring Charleroi. De uiterst linkse partij sprong met 7,3 procent vlot over de kiesdrempel, maar haalde veertien stemmen te weinig om - via lijstverbinding - een zetel te veroveren. Tegelijk waren 21.385 van de papieren stembiljetten ongeldig of blanco.

Mugemangango diende bezwaar in bij het Waals Parlement wegens vermeende onregelmatigheden bij het tellen, en vroeg om de ongeldig verklaarde stemmen te hertellen. De bevoegde parlementaire commissie achtte de klacht gegrond, maar de voltallige assemblee verwierp de hertelling en keurde de geloofsbrieven goed. Beroep is niet mogelijk.

"Andere parlementsleden hebben zelf een persoonlijk belang bij hun beoordeling", zegt Ivo Flachet, de advocaat van Mugemangango. "Als uit de hertelling zou gebleken zijn dat hij wel verkozen was, zou een aanwezige parlementair haar of zijn plaats verliezen. Hij werd het slachtoffer van het gebrek aan een eerlijke procedure."

Mijlpaalarrest

De kans is erg reëel dat het Hof die redenering volgt. De zaak is doorverwezen naar de Grote Kamer van het Hof, waar meer rechters zetelen. Dat gebeurt wanneer de zaak een ernstige vraag oproept over de interpretatie van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, of wanneer een mijlpaalarrest ­verwacht wordt.

74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jos Vercammen

    Mocht men in de USA slechts één kieskring hebben, dan zou dus elke stem evenveel waarde hebben. In dat geval was Hilary Clinton President geweest en niet Donald Trump. Er zijn in de wereld haast geen naties waar elke stem even zwaar doorweegt in het gehele land.

  • jan roegiers

    Ooit zei een bekent liberaal politicus, 60 jaar geleden, tegen mijn pa, die voorzitter was van de wijkpartij. De verkiezingen win je niet bij de stemming, maar bij de telling.

Lees meer