2 PS-onderhandelaar Paul Magnette.
BELGA PS-onderhandelaar Paul Magnette.

PVDA neemt niet meer deel aan formatiegesprekken: “Gedaan met kat- en muisspelletje”

 VDA zal morgen niet ingaan op de uitnodiging van Elio Di Rupo en Paul Magnette (PS) voor een nieuw gesprek met het oog op de vorming van een regering voor het Waals gewest en de Franse gemeenschap. Dat bevestigt woordvoerder Germain Mugemangango. Magnette is daar niet mee gediend. “De onderhandelingen zijn niet afgelopen, Raoul Hedebouw. Ze zijn nog niet begonnen”, schrijft hij vandaag op Twitter. Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet, die vandaag praat met de PS-top, betreurde de “cinema” van PS en PVDA. 

De tweede gespreksronde tussen PS en PVDA liep gisterenavond met een sisser af. De communisten zouden de PS verwijten een marketingspelletje te spelen door hen uit te nodigen, maar toch op een coalitie met MR aan te sturen. De socialisten roepen de PVDA dan weer op geen drogredenen te zoeken om haar verantwoordelijkheid te ontlopen.

“We hebben amper vier uur gepraat over een tiental essentiële en complexe onderwerpen. Bij elk thema zijn we akkoord over het principe en vragen we in detail te praten”, zegt Magnette. Ondanks de gespannen relaties heeft de PS de communisten morgen uitgenodigd voor een nieuw gesprek. 

De PVDA stuurt zijn kat. “We komen niet”, zei Raoul Hedebouw. “De PS zit al met het hoofd elders. De socialisten moeten stoppen met ons als onnozelaars te behandelen en ons respecteren.” Op de website van La Dernière Heure geeft Hedebouw meer uitleg bij de beslissing van zijn partij. “We doen niet langer mee met dit kat-en-muisspelletje”, zegt hij. “Ze hebben echt met onze voeten gespeeld. Het enige dat ze willen is bij de achterban hun beslissing legitimeren om met MR te gaan regeren.”

Volgens Hedebouw zijn de gesprekken stukgelopen op het idee van PVDA om in de komende legislatuur 40.000 sociale woningen te bouwen en de Europese begrotingsregels minder strikt te interpreteren.

PVDA is ook niet bereid om vanuit de oppositie een minderheidsregering van PS en Ecolo te steunen. “We zijn natuurlijk bereid om onze steun te verlenen aan goede maatregelen, dossier per dossier. Maar een blanco cheque tekenen om een regering gedurende vijf jaar te steunen, daar zeggen we duidelijk ‘neen’ tegen”, verklaart een PVDA’er aan La DH.

“Cinema”

Vandaag praat de top van de PS met een delegatie van Ecolo. Parallel met de onderhandelingen voor het Waals Gewest wordt er ook over de Franse Gemeenschap gepraat. Ecolo zal er de eigen voorstellen rond onderwijs, kinderopvang en cultuur toelichten. 

"Al die zaken verdienen beter dan de cinema die ik gisteren heb gezien", zei Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet over de gespannen ontmoeting tussen PS en PVDA. Veel meer wou hij niet kwijt. "Ik ga niet in de val trappen door van deze zeer belangrijke ontmoeting een communicatieshow te maken", zei Nollet nog. 

2 De delegatie van Ecolo: Jean-Marc Nollet, Barbara Trachte en Stephane Hazee.
BELGA De delegatie van Ecolo: Jean-Marc Nollet, Barbara Trachte en Stephane Hazee.

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Toch wel een raar volk die Vlamingen ze hebben heel veel problemen met de pvda in Wallonië maar ze hebben helemaal geen enkel probleem met het VB in Vlaanderen. Of zou het kunnen dat ze aan beide kanten van de taalgrens een strategisch spelletje spelen met die partijen, Roger Deprez.

  • peter colson

    Ze willen absoluut mee besturen maar onderhandelen kunnen ze niet. Het is HUN standpunten of niets. Van Besien (GROEN) ging in Antwerpen ook die fascistische toer op. NVA moest buigen voor de tweede partij omdat deze laatste niet kon rekenen en niet besefte dat men zonder NVA en VB geen meerderheid had. Achteraf gaan bleiten dat NVA niet met groen wou samenwerken.

Lees meer