Peter Mertens doet er nog eens vijf jaar bij als voorzitter van de PVDA.
BELGA Peter Mertens doet er nog eens vijf jaar bij als voorzitter van de PVDA.

PVDA-voorzitter Mertens aan N-VA: "Steun voorstel over miljonairstaks"

Nog voor de zomer dient de PVDA een "waterdicht" wetsvoorstel in voor de invoering van een miljonairstaks. Voorzitter Peter Mertens, net verkozen om ook de volgende vijf jaar voorzitter van de radicaal-linkse partij te blijven, roept de N-VA op het voorstel te steunen.

Mertens riep de N-VA op om het wetsvoorstel over de miljonairstaks volmondig te steunen. N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaarde immers in een kranteninterview dat zijn partij elk wetsvoorstel zal steunen dat de 1 procent rijksten doet bijdragen. "Zonder reserve en met enthousiasme. Alleen, ik heb ze nooit gezien, die voorstellen, want ze bestaan niet", maakte hij zich sterk.

De PVDA wil zich verbreden en ook opkomen voor de kleine zelfstandigen: "Het zijn niet de kleine bakkers, bioboeren en bloemisten die de lijsten van LuxLeaks bevolken". Uit een Unizo-onderzoek blijkt overigens dat driekwart van de kleine ondernemers vindt dat de grote vermogens te weinig bijdragen. "De nv's van Albert Frère betalen nog altijd minder belastingen dan Francine de poetsvrouw of Walter de boekhandelaar", aldus nog Mertens.

De nv's van Albert Frère betalen nog altijd minder belastingen dan Francine de poetsvrouw of Walter de boekhandelaar

Peter Mertens

Vrijhandelsverdrag

Hij verzette zich ook tegen het vrijhandelsverdrag (TTIP) waarover de Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen, omdat dat alle normen verlaagt en de regulering uitkleedt. "Weg met het trans-Atlantische pact dat de regelgeving vernietigt en iedereen tegen iedereen zal uitspelen. Leve de solidariteit, trans-Atlantisch en mondiaal", klonk het. Mertens haalde ook zwaar uit naar het Europese beleid rond Griekenland. "Mijnheer Michel, wij zijn het ook beu. Wij zijn het beu dat de Grieken de mond wordt gesnoerd. We zijn het beu dat de Griekse regering, democratisch verkozen door de meerderheid van de Griekse bevolking, in een wurggreep wordt genomen door een Europese Commissie die door niemand verkozen is", sneerde hij naar premier Michel, die eerder deze week zei de moeilijke onderhandelingen met Griekenland "beu" te zijn.

DNA

"Verbreden wil ook zeggen: onze blik verruimen. Breder kijken dan alleen de thema's waarmee wij naam hebben gemaakt: eerlijke fiscaliteit, pensioenen, energie, lonen. Die thema's blijven onze sterke punten. Maar wij moeten ook veel meer wakker liggen van democratie, van vrede, van cultuur, van diversiteit en antiracisme, van milieuvervuiling en van de opwarming van het klimaat. Ook dát moet in ons DNA zitten", zei Mertens nog. "Onze regeringen reppen met geen woord over de uitbouw van klimaatvriendelijk openbaar vervoer. Onze regeringen maken geen keuze voor investeringen in vernieuwende fietsinfrastructuur. Er is geen masterplan isolatie. Er komt geen actieplan schone lucht. Geen ecologisch innovatiefonds. Nochtans is dat allemaal nodig, en ook haalbaar", vond de PVDA-voorzitter.

"Als PVDA willen wij een spiegel zijn en worden van de 99 procent. Daar is nog veel werk aan. We hebben meer arbeidsters en arbeiders nodig in de leiding van de partij. We hebben ook meer mensen met roots in de migratie nodig. En veel meer vrouwen", aldus Mertens, die er meteen op wees dat de nationaal secretaris van de partij, Lydie Neufcourt, een vrouw is.

Als PVDA willen wij een spiegel zijn en worden van de 99 procent. Daar is nog veel werk aan

Peter Mertens

Herverkozen

Mertens blijft ook de volgende vijf jaar de voorzitter van PVDA. Hij kreeg een "stalinistische score" van 93,9 procent achter zijn naam. De stemming vond plaats in de rand van het solidariteitscongres van de partij, waarvoor ruim 2.000 mensen afzakten naar Auditorium 2000 op de Brusselse Heizel. Er waren getuigenissen uit onder meer Spanje en Griekenland, van de vrouwen- en milieubeweging, en heel wat muziek.

De 45-jarige Mertens leidt de partij sinds 2008, toen hij Ludo Martens opvolgde als voorzitter. Hij vernieuwde de partij en slaagde erin om in 2014 zowel in de Kamer als in het Brussels en Waals parlement verkozenen af te vaardigen.

Mertens zelf raakte echter niet verkozen in de Kamer, hoewel hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van twee jaar eerder de op drie na populairste politicus van de stad Antwerpen was. Hij is ook de auteur van het boek "Hoe durven ze? ", waarvan meer dan 17.000 exemplaren werden verkocht.

Lees meer