Raadkamer jihadisten: aanhouding vijf verdachten bevestigd

De Brusselse raadkamer heeft de aanhouding bevestigd van vijf mensen die ervan verdacht worden deel uit te maken van een terreurnetwerk. Dat netwerk zou jihadstrijders naar Somalië en Syrië gestuurd hebben. De vijf zijn een man die opgepakt is toen hij terugkeerde uit Somalië, drie mannen die in Frankrijk opgepakt waren op de terugweg van de Turks-Syrische grens, en de schoonzus van Nizar Trabelsi, wier echtgenoot op dit moment in Somalië strijdt voor de extremistische islamitische organisatie Al-Shabaab.

Het onderzoek begon anderhalf jaar geleden met de verdwijning van Molenbekenaar Hassan K., die bekendstond voor zijn radicaalislamitische sympathieën. Uit telefonieonderzoek bleek dat de man in Somalië zat. Volgens het gerecht streed hij daar aan de zijde van Al-Shabaab, naar eigen zeggen was de man op zoek naar diamanten.

K. zat in Somalië met twee andere Belgen, Rachid B. en Moustapha B., maar werd door Al-Shabaab van spionage beschuldigd en het land uitgezet. Bij zijn terugkeer in België midden september werd hij aangehouden. Op datzelfde moment pakte het federaal parket ook de echtgenote van Rachid B. op, Loubna B., toevallig ook de schoonzus van Nizar Trabelsi. Ook Loubna B.'s 18-jarige zoon werd in verdenking gesteld voor terrorisme, maar niet aangehouden.

Hassan K. en Loubna B. verschenen vrijdag voor de raadkamer, samen met drie andere verdachten, Ismaël A., Youssef B., de broer van Moustapha B., en E.B.. Die werden in Frankrijk opgepakt toen ze terugkwamen van de Turks-Syrische grens en aan België uitgeleverd.

Lees meer