2
VTM Nieuws

Raadkamer wil zoon Melikan Kucam vrijlaten, maar parket meteen in beroep

De raadkamer in Antwerpen wilde de 21-jarige zoon van Melikan Kucam (44) vandaag vrijlaten onder voorwaarden, maar het parket heeft meteen beroep aangetekend tegen die beslissing. Daardoor blijft hij toch in de cel.

De zoon van het Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam werd eind januari aangehouden in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa. Hij wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie en afpersing. De twintiger verklaarde dat hij zijn vader enkel geholpen had met de administratieve taken bij het opstellen van de lijsten met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum.

"En daar blijft hij ook bij. Hij heeft in zijn ogen niets verkeerd gedaan", stelt zijn advocaat John Maes. Of die hulp strafrechtelijke gevolgen krijgt, zal later nog moeten blijken.

De raadkamer vond de aanhouding van de zoon niet langer noodzakelijk voor het onderzoek en wilde hem vrijlaten onder voorwaarden. Het parket verzet zich daartegen en ging in beroep. Binnen de vijftien dagen moet de kamer van inbeschuldigingstelling nu beslissen of hij al dan niet verder aangehouden blijft. 

Vader Kucam

Melikan Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten opstelde met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Het ging om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap. Vader Kucam zou zich laten betalen hebben om mensen op die lijst te plaatsen, maar hij ontkent dat met klem. Hij is ook nog altijd aangehouden in het onderzoek.

2 Melikan Kucam.
n-va Melikan Kucam.

Nieuwsberichten

Het toekennen van humanitaire visa aan Syrische christenen is geen zaak van N-VA’ers onder elkaar. Dat zei de Aalsterse N-VA-schepen Karim van Overmeire deze namiddag in de Kamer. Van Overmeire zei dat hij nooit verhalen had gehoord over financiële malversaties met humanitaire visa en benadrukte dat hij er zelf nooit geld voor gevraagd of gekregen heeft.

De Aalsterse schepen van Overmeire zei dat hij, als schepen van vreemdelingenzaken, door de gemeenschap van Syrische christenen in zijn stad was benaderd na de nieuwsberichten over de eerdere humanitaire corridors die de regering had georganiseerd voor Syrische christenen. De schepen heeft daarna contact opgenomen met het kabinet van zijn partijgenoot Theo Franken, de toenmalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De gemeenschap zelf heeft daarna een lijst met namen naar voor geschoven. Het ging vooral om oudere mensen en gezinnen met jonge kinderen, zei Van Overmeire.

Samen met de schepen werd ook Konstantin Al Chammas gehoord. Hij was door de Syrische gemeenschap in Aalst als coördinator aangeduid en verzamelde onder meer de paspoortgegevens van de mensen op delict. Hij bracht echter geen duidelijkheid over hoe mensen op de lijst belanden of er weer vanaf werden gehaald.

Gezinshereniging

Oppositieleden Monica De Coninck (sp.a) en Hendrik Vuye vermoeden dat er uiteindelijk voor een soort gezinshereniging is gezorgd. Schepen Van Overmeire erkent dat er tussen de betrokkenen wellicht vrienden en familie stonden van Syriërs die nu al hier woonden. “Ze komen uit kleine agrarische gemeenschappen, iedereen kent iedereen”, zei hij. De schepen uit Aalst gaat er van uit dat het om kwetsbare mensen ging. “De mensen die ik ontmoet heb, leefden in sobere, soms precaire omstandigheden”.

De N-VA-schepen, die ook in het Vlaams Parlement zetelt, spreekt met klem tegen dat de zaak iets is dat onder N-VA’ers werd geregeld. “Ik vind het absoluut niet correct om over een soort partijfilière te spreken. Indien die Syrische christenen in een andere stad hadden gewoond hadden die zich tot een schepen van een andere signatuur gewend”, zei Van Overmeire. “Als parlementslid kom ik ook geregeld in contact met ministers met een andere partijkaart. Het hoort tot het normale politiek werk dat men over de partijgrenzen heen samenwerkt in bepaalde dossiers. Als dan de minister van dezelfde partij is, is dat maar zo”.

N-VA

Die Syrische christenen zijn ook niet allemaal N-VA geworden, zei Van Overmeire. Bij de lokale verkiezingen hingen bij sommigen affiches van Groen of sp.a op en er was op een gegeven moment sprake van een Syrische kandidaat op een ander lijst. “Om maar te zeggen: het is aantrekkelijk om te zeggen dat het maar wat N-VA’ers onder elkaar zijn, maar dat strookt niet met de waarheid”.

Al Chammas is sinds kort wel lid geworden van N-VA en had ooit wel geruchten opgevangen over visa die voor 2.500 euro te koop werden aangeboden. Hij heeft daarover in oktober contact opgenomen met Melikan Kucam, maar die zei hem dat hij daarover niets wist. Al Chammas is zelf nooit, zoals dat bij Kucam wel het geval was, in Beiroet geweest en had geen contact met de ambassade of het consulaat daar.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Verstrepen

    Die weet teveel en het gerecht is gewoon een dure klucht met dure onbekwame rechters.

Lees meer