UNKNOWN

Racistische verklaringen PP-parlementslid verontwaardigen cdH

cdH is verontwaardigd over verklaringen van parlementslid Laurent Louis, de enig verkozen volksvertegenwoordiger van de Parti Populaire, over de Rom-zigeuners. De partij veroordeelt in een mededeling het racistisch amalgaam waarbij Louis de aanwezigheid van Rom-zigeuners in België linkt aan de criminaliteit.

Diefstal
De RTBF maakte melding van verklaringen op de Facebook-pagina van Louis. Het kamerlid feliciteert de Franse president Nicolas Sarkozy en diens beleid en stelt vast dat het probleem van de Rom-zigeuners zich ook in België voordoet. Volgens hem werken Rom niet, stelen ze en houden ze zich met smokkel bezig om in hun onderhoud te voorzien. Bovendien spreken ze geen Frans.

Boven wet
cdH zegt dat de verklaringen nergens op gebaseerd zijn en haalt uit naar het racistisch amalgaam dat gemaakt wordt. "Geen enkele politieke partij of parlementslid mag zich boven de wet stellen", zegt het Brusselse parlementslid Céline Fremault. Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding heeft zich ook al negatief uitgelaten en sluit niet uit dat het een klacht neerlegt.

Steun Frankrijk
De Parti Populaire verspreidde later op de avond een persbericht, ondertekend door Joël Rubinfeld. Daarin spreekt hij zijn steun uit aan het veiligheidsbeleid in Frankrijk. De PP betreurt het 'taboe' in België rond de problematiek van de Rom en het lakse migratiebeleid. Over de andere verklaringen van Louis wordt niets vermeld. (belga/ep)

Lees meer