Het Front National van Marine Le Pen zou volgens de exitpolls een historische zege boeken.
AFP Het Front National van Marine Le Pen zou volgens de exitpolls een historische zege boeken.

Radicale partijen in opmars bij Europese verkiezingen

Uiterst linkse en rechtse partijen met een eurosceptische boodschap hebben forse winst geboekt bij de Europese verkiezingen, zo suggereren de eerste exitpolls die vanavond in verscheidene landen gepubliceerd werden. Het meest spraakmakend is het resultaat van het Front National, dat een kwart van de kiezers lokt en meteen de grootste partij van Frankrijk wordt.

Het FN van Marine Le Pen zou volgens de exitpolls een historische zege boeken en uitkomen op ongeveer 24,4 procent van de stemmen. De rechtse nationalistische partij zou 23 tot 25 van de 74 Franse zetels in het Europees Parlement binnenhalen, tegen drie zetels in de voorbije legislatuur.

De conservatieve oppositiepartij UMP zou 20,3 procent van de kiezers charmeren, terwijl de socialistische PS van president Francois Hollande opnieuw een forse nederlaag zou lijden. De PS zou slechts 14,2 procent van de kiezers overtuigen. Centrumpartij Modem zou uitkomen op 10,4 procent en de groenen op 9,6 procent.

Duitsland
In Duitsland haalt het eurosceptische Alternative fur Deutschland bij de eerste deelname meteen 6,5 procent. De partij voerde campagne tegen de redding van zwakkere eurolanden. Ook de sociaaldemocratische SPD boekte in Duitsland forse winst tot 27,5 procent. Met Martin Schulz heeft de SPD de centrumlinkse kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie in huis.

De conservatieve en christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel verliest wat terrein, maar blijft met voorsprong de grootste partij van Duitsland. De liberale FDP zou er nog amper drie procent halen.

Polen
De Poolse kiezer zou volgens exitpolls dan weer stevige winst bezorgd hebben aan PiS, de ultraconservatieve partij die in Straatsburg in een fractie met de Britse conservatieven zetelt. De partij zou met 31,8 procent net na de liberaal-conservatieve PO van premier Donald Tusk eindigen, maar zou wel 19 van de 51 Poolse zetels in de wacht slepen, tegen 12 zetels in de voorbije legislatuur.

Griekenland
In Griekenland staat de uiterst linkse Syriza volgens de eerste prognoses op winst, met lichte voorsprong op de conservatieve regeringspartij ND. Syriza voerde campagne tegen het harde besparingsbeleid dat de eurolanden het noodlijdende land opgelegd hebben in ruil voor financiële ondersteuning.

Het extreemrechtse Gouden Dageraad zou in Griekenland 8 tot 10 procent van de stemmen halen en groter worden dan de socialistische regeringspartij.

Denemarken
In Denemarken zou de Deense Volkspartij de Europese verkiezingen gewonnen hebben. De rechtse en populistische partij zou volgens exitpolls 23 procent van de stemmen hebben gehaald en van één naar drie zetels in het Europees Parlement springen.

Oostenrijk
In Oostenrijk zou de uiterst rechtse FPO dan weer 6,8 procent stijgen en met een score van 19,5 procent de derde grootste partij van het land worden, na de conservatieve OVP (27,5 procent) en de sociaaldemocratische SPO (23,8 procent). De groenen zouden er 15 procent halen en de liberale nieuwkomers van NEOS 7,9 procent.

De Oostenrijkse FPO is net als Vlaams Belang één van de partijen waarmee Le Pen in zee wil gaan om een nieuwe anti-Europese fractie te vormen in Straatsburg.

Nederland
In Nederland rekent Le Pen op de PVV van eurofoob Geert Wilders. Volgens de polls zou Wilders er echter een aanzienlijke nederlaag hebben geleden en genoegen moeten nemen met 12 procent van de stemmen.

De officiële resultaten van de Europese verkiezingen worden pas om 23 uur bekendgemaakt. Dan moet enige duidelijkheid ontstaan over de machtsverhoudingen in het Europees Parlement. Dat heeft invloed op de keuze van de opvolger van José Manuel Barroso aan het hoofd van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. De staatshoofden en regeringsleiders moeten bij de voordracht van een kandidaat immers rekening houden met het verkiezingsresultaat.

Lees meer