Minister van Justitie Koen Geens.
BELGA Minister van Justitie Koen Geens.

Rechtbanken en hoven hebben 180 personeelsleden te weinig

De rechtbanken kampen met een groot personeelstekort. Alles samen gaat het om ongeveer 180 mensen die te kort zijn bij de rechtbanken van eerste aanleg en bij de hoven van beroep in Vlaanderen en Brussel. Dat blijkt uit een telling van de VRT-redactie.

Het tekort heeft twee grote oorzaken: enerzijds zijn er veel langdurig zieken, anderzijds zijn er sinds 2010 richtlijnen om mensen die vertrekken met vertraging te vervangen.

De situatie is vooral dramatisch in Oost-Vlaanderen. Daar werden twaalf kamers van de rechtbank gesloten door het personeelstekort. Elders, zoals in Antwerpen, vermijdt men om kamers te sluiten. Maar daardoor wordt de werkdruk heel hoog. Dat blijkt uit een werklastmeting van een paar jaar geleden die de VRT-redactie kon inkijken. Volgens dat onderzoek zouden er bij de vijf hoven van beroep veertig rechters en tientallen griffiers extra nodig zijn.

Maar zelfs als de bezetting volledig zou zijn is het krap, zegt Antoon Boyen, de eerste voorzitter van het hof van beroep van Oost- en West-Vlaanderen. "De kaders van magistraten en griffiers zijn al decennia geleden berekend en vastgelegd. Ondertussen is de complexiteit, de techniciteit en de omvang van de materies die wij moeten behandelen enorm toegenomen." Boyen stelt dat de vastgelegde bezetting slechts een minimumbezetting is om te kunnen doen wat van de rechtbanken verwacht wordt.

De komende jaren moet er 10 procent bespaard worden bij de hoven en de rechtbanken. Daardoor dreigen er nog eens honderden banen te verdwijnen.

De kaders van magistraten en griffiers zijn al decennia geleden berekend en vastgelegd. Ondertussen is de complexiteit, de techniciteit en de omvang van de materies die wij moeten behandelen enorm toegenomen

Minder besparen

Minister van Justitie Koen Geens reageert in 'De Ochtend' op Radio 1 dat het probleem hem bekend is. "De historische kaders voor hoven en rechtbanken zijn wellicht niet meer aangepast aan de noden van de tijd", erkent hij. Geens wil overstappen naar budgetten over twee jaar, waardoor hoven, rechtbanken en openbare ministeries zelf kunnen zeggen hoeveel mensen ze zullen willen aantrekken.

Op korte termijn zullen niet-ingevulde vacatures zullen heropend worden. Geens zal ook vragen om bij de komende begrotingscontrole het lineaire besparingspercentage te doen dalen, "omdat dat dit jaar te zwaar is". Maar zo, klinkt het, "meer dan die 100 procent van de kaders zit er voor 2020 niet in."

Lees meer