BELGA

Rechter beslist: Algerijn, gelinkt aan terreur, mag niet worden uitgewezen

Een illegale Algerijn die in de gaten wordt ­gehouden voor banden met terrorisme, mag niet worden uitgewezen. Een Luikse rechter zegt dat de man te ziek is, hoewel een arts groen licht had gegeven voor de repatriëring en twee andere rechters er ook geen probleem in zagen.

Opnieuw zorgt een rechter in een ­migratiedossier voor beroering. Ons land stond gisteren op het punt de 41-jarige Algerijn Mohamed B. te repatriëren, een man die al een aantal jaar illegaal in het land is en in de gaten wordt gehouden omdat hij getrouwd is met een vrouw die veroordeeld is voor het ronselen van Syriëstrijders.

Mohamed B. kon zijn uitwijzing nipt verhinderen. Bij de rechtbank van eerste aanleg in Luik diende hij een eenzijdig verzoekschrift in - de ­tegenpartij wordt dan niet gehoord - waarbij hij de ­rechter kon overtuigen dat te ziek is om gerepatrieerd te worden. Nochtans had de arts van de Dienst Vreemdelingen­zaken hem 'fit to fly' verklaard - dat is verplicht bij een gedwongen repatriëring - en had hij bij twee eerdere ­beroepsprocedures ongelijk gekregen.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) tekent derdenverzet aan, maar moet de man intussen wel vrijlaten. Zo niet moet hij een dwangsom van 500 euro per dag betalen. "Onbegrijpelijk", vindt hij. "Dit is een gevaarlijk individu. Mijn diensten hebben alles gedaan om hem te verwijderen, maar nu loopt hij vrij rond door deze gerechtelijke beslissing."

Hoe kon de man toch voor elkaar krijgen dat een rechter zijn uitzetting tegenhield? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Lees meer