6 Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.

Rechter mild voor Poolse elektricien: "Kom eens terug als je Nederlands kent"

Laat er geen misverstand over bestaan: wie voor de politierechter verschijnt, heeft vermoedelijk iets mispeuterd. Meestal eigen schuld dikke bult, maar soms ook een ongelukkige samenloop van omstandigheden, gewoon brute pech of wordt de onschuld bewezen. Niet zelden proberen overtreders hun misstap te vergoelijken met op zijn minst merkwaardige uitvluchten. Onze reporters tekenden de voorbije week in de Vlaamse politierechtbanken enkele zaken op die dit ten overvloede illustreren.

6
thinkstock

Rechter tegen Poolse elektricien: "Als je Nederlands leert, zal ik milder zijn"

Een Poolse elektricien zal op vraag van de politierechter in Veurne Nederlands leren, in ruil voor een mildere straf. K. reed vorig jaar met zijn auto een paaltje aan maar kon door de taalbarrière niemand om hulp vragen. En dus pleegde hij vluchtmisdrijf. De man is echter al jaren in België.

"Als je zegt dat je Nederlands wil leren, dan stel ik de zaak uit. Als je inspanningen doet, kan ik milder zijn." Op 11 september mag de man opnieuw naar de rechter voor zijn 'examen Nederlands'. (JHM)

Als je zegt dat je Nederlands wil leren, dan stel ik de zaak uit

Politierechter
6
photo_news

Ambulancier loopt tegen lamp bij alcoholcontrole

Een 39-jarige zelfstandige ambulancier uit Oostende is in de Brugse politierechtbank veroordeeld tot een rijverbod van één maand omdat hij onder invloed van alcohol met zijn ambulance reed. In juli vorig jaar werd de dertiger langs de Ringlaan aan de kant gezet bij een politiecontrole. Uit de ademtest bleek de zelfstandige ambulancier 1,56 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

"Ik heb een paar wodka-cola's gedronken", verklaarde de man zelf. Op het moment van de feiten was er geen patiënt in de ambulance aanwezig. De politierechter hield rekening met het blanco strafblad van de beklaagde en legde hem een rijverbod op van één maand. Daarnaast kreeg hij een geldboete van 1.200 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. (MMB)

Ik heb een paar wodka-cola's gedronken, maar er lag niemand in mijn ambulance

Beklaagde
6
thinkstock

Avondje wellness eindigt in politierechtbank

Een ontspannend avondje in de wellness draaide voor de 21-jarige R.D. uit Herzele helemaal anders uit dan de man had verwacht. Zo kwam het er na een paar glaasjes alcohol tot een klinkende ruzie met zijn vriendin, die hem alleen achterliet. De man besloot haar achterna te gaan met de wagen, maar botste op een politiecontrole. Zijn rijbewijs werd daarbij onmiddellijk ingetrokken.

Toch kon hij het niet laten om daarna opnieuw achter het stuur te kruipen. "Hij wou zijn wagen alleen op een veilige plek parkeren", probeerde zijn advocaat de feiten wat te verzachten. De politierechter hechtte echter weinig geloof aan dat verhaal. Hij veroordeelde de jongeman tot een geldboete van 2.400 euro, waarvan 1.680 euro met uitstel. Daar komt ook nog zo'n 500 euro aan kosten bij. Verder kreeg hij ook 3,5 maanden rijverbod opgelegd, waarvan 75 dagen met uitstel. (TVR)

Hij wou zijn wagen alleen op een veilige plek parkeren

Advocaat van beklaagde
6 Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.

Postbode is acht dagen rijbewijs kwijt na vluchtmisdrijf

Een postbode uit Oudenaarde is 8 dagen zijn rijbewijs kwijt nadat hij een elektriciteitscabine aanreed en vluchtmisdrijf pleegde. "Op het einde van zijn ronde heeft hij bij het achteruit rijden inderdaad een elektriciteitscabine geraakt", vertelde zijn advocaat in de politierechtbank. "Hij is uitgestapt en zag dat er schade was aan zijn voertuig. Omdat hij niet goed wist wat hij moest doen, is hij doorgereden."

De politierechter merkte op dat de man de politie had moeten verwittigen. Hij legde de postbode naast het rijverbod ook nog een geldboete van 1.320 euro op, waarvan 900 euro met uitstel. Daar komen ook nog zo'n 300 euro aan kosten bij. (TVR)

Omdat mijn cliënt niet goed wist wat hij moest doen, is hij doorgereden

Advocaat van beklaagde
6
thinkstock

Bestuurder wijt alcoholgeur aan reflux

De 37-jarige K.I. uit Kruibeke probeerde deze week in de politierechtbank van Sint-Niklaas vanonder een veroordeling voor dronken sturen te geraken met een wel erg origineel excuus. Agenten hadden na een ongeval een alcoholgeur waargenomen bij de man, maar die weigerde om een ademtest af te leggen. Hij verklaarde dat hij veel last heeft van reflux en de alcoholgeur wellicht een combinatie van kauwgum en reflux was.

K.I. was op een parallelweg van de E17 met zijn auto tegen een verlichtingspaal gereden. Met de hulp van voorbijgangers was zijn auto naar een nabijgelegen akker gesleept. Volgens de man omdat de baan op de plaats van het ongeval zeer smal is. Aanvankelijk had de chauffeur nog verklaard niets met het ongeval te maken gehad te hebben, en met zijn wagen in panne te staan. De politierechter hechtte daarom weinig geloof aan het reflux-verhaal. Hij veroordeelde K.I. tot een maand rijverbod en een geldboete van 1.200 euro. (PKM)

Lees meer