Ben Van Ostade.
PHOTO_NEWS Ben Van Ostade.

Reclamespot voor beschutte werkplaatsen uit de ether gehaald

Een reclamespot die tewerkstelling via beschutte werkplaatsen promoot, wordt uit de ether gehaald. In de spot verkondigt een fictieve bedrijfsleider - acteur Ben Van Ostade - onder meer dat hij "geen medelijden heeft met gehandicapten" en hen daarom aan het werk zet. Dat berichten Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en De Standaard vandaag.

De Brusselse beschutte werkplaatsen (Febrap) kozen bewust voor een politiek incorrecte toon, maar dat leidde tot klachten. De zwarte humor wordt niet door iedereen gesmaakt. "We beseffen dat de spot de aandacht trekt door de toon", zegt Michael Lans van Febrap. "Maar let op de onderliggende gedachte: werknemers met een handicap willen geen medelijden: ze willen beschouwd worden als een échte arbeider of bediende. Die boodschap hebben we al vaak proberen te verkopen, maar pas nu vallen we op."

De Jury voor Ethische Praktijken (JEP), de waakhond van de reclamesector, heeft na een klacht gevraagd de spot niet langer uit te zenden. Febrap zegt in een reactie dat het zich daarbij neerlegt.

Lees meer