Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Photo News Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Recordaantal inschrijvingen in het hoger onderwijs: “Maar we hebben vooral leerkrachten nodig”

Er zijn dit academiejaar 259.017 inschrijvingen geteld voor de basisopleidingen en schakelprogramma's van het hoger onderwijs. Dat zijn er bijna 8% meer dan vorig academiejaar. Ook het aantal studenten dat zich voor de eerste keer inschreef in het hoger onderwijs is gestegen met 5.834 of bijna 12 procent. Toch waarschuwt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat er een tekort aan leerkrachten is. 

De gestegen cijfers zijn vooral het gevolg van een herstructurering in het hoger onderwijslandschap. Zo zijn nu bijna alle graduaatsopleidingen van het hoger beroepsonderwijs (HBO5) overgedragen aan de hogescholen. Vroeger kon je deze opleidingen volgen in een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO), maar sinds dit academiejaar zijn ze een volwaardig onderdeel van het hoger onderwijs. Dat betekent ook dat studenten in deze opleidingen in aanmerking komen voor een studietoelage en toegang krijgen tot de studentenvoorzieningen van de hogescholen.

"Recordcijfers: meer jongeren zetten de stap naar het hoger onderwijs", zegt minister Weyts. "Vroeger waren er maar twee toegangspoorten tot het hoger onderwijs: de professionele bachelors en de academische bachelors. Met de graduaatsopleidingen is er sinds dit jaar een derde toegangspoort bijgekomen. Zo verruimen en versterken we het aanbod voor onze jongeren en geven we een vervolg aan de democratisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen.”

Lerarenopleiding

Ook de lerarenopleidingen zijn sinds dit jaar grondig hervormd. Wie leerkracht wil worden, moet nu altijd naar een hogeschool of universiteit. De specifieke lerarenopleidingen van de CVO's zijn overgenomen door de hogescholen. Studenten moeten ook niet meer wachten tot het einde van hun opleiding om te kiezen voor het leerkrachtenberoep. Dankzij de komst van de educatieve masteropleidingen kan je al vanaf het afronden van de bachelor kiezen voor het leraarschap.

Er zijn dit academiejaar 22.947 inschrijvingen geteld voor de zes verschillende trajecten die leiden naar een leerkrachtendiploma. Vergelijken met vorige jaren is heel moeilijk, omdat er andere databanken gebruikt worden en omdat er op een andere manier geteld wordt. Toch is het duidelijk dat het aantal inschrijvingen voor lerarenopleidingen gedaald is. Bij de bacheloropleiding secundair onderwijs is er een forse stijging met +12 procent, maar er zijn met name voor het diploma kleuteronderwijs en het diploma lager onderwijs minder inschrijvingen.

"We gaan meer leerkrachten nodig hebben", zegt Weyts. "We zijn de lerarenopleidingen nu volop aan het versterken. We gaan alleen maar mensen tot het leraarschap kunnen roepen als we erin slagen om de job opnieuw aantrekkelijker te maken. Met minder lasten en meer respect. Als het oordeel van leerkrachten opnieuw naar waarde geschat wordt en als leerkrachten vooral mogen doen wat ze het liefste en het beste doen, namelijk lesgeven, dan zal je ook veel meer sterke leerlingen kunnen overtuigen om voor een klas te gaan staan.”

LEES OOK. Leerlingen Steinerscholen presteren slechter in het hoger onderwijs

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bob Boomer

    Politici kunnen het toch o zo goed uitleggen. Wel schaf dan 5 v/d 6 regeringen af en zet de mensen daarvan voor het bord. Of het onderwijs daarmee verbetert is een andere zaak maar het tekort aan leraars vermindert dan hé !

  • Anna Pauels

    En verpleegkundigen ! Men roept al tientallen jaren om meer volk bij de verpleging, tot nu toe : nog steeds niks. Doe het maar : 25 patienten uit bed halen, wassen en aankleden op 2 uur tijd. Hopen dat er ondertussen geen belletje gaat.... En dan maar kwaliteitshandboeken schrijven !

Lees meer