De budgetten van de sector staan bovendien onder druk.
ANP De budgetten van de sector staan bovendien onder druk.

Recordaantal mensen klopt aan bij Voedselbanken

De Belgische Voedselbanken trekken aan de alarmbel. Dit jaar klopten er al meer dan 10.500 extra mensen aan bij de voedselbanken, wat een toename is met 6,6 procent tegenover eind vorig jaar. In totaal gaat het om bijna 170.000 mensen, een nieuw record. De budgetten van de sector staan bovendien onder druk.

"Wegens de hervorming van het Europees voedselhulpprogramma dreigt een belangrijke bron van steun nagenoeg te halveren, van 88 miljoen naar 52 miljoen euro”. Dat zou neerkomen op een vijfde minder voedingsmiddelen, die ook nog eens een minder evenwichtige samenstelling zouden kennen. De hervorming zou ingaan vanaf 2021 maar moet wel nog groen licht krijgen van het Europees parlement. 

"Dat is onaanvaardbaar, zeker gezien we -voor de zoveelste periode op rij- merken dat de nood blijft groeien", zegt Jeff Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken vrijdag. De toename van mensen die een beroep deden op de voedselbanken groeide de voorbije maanden sterker dan verwacht. De meesten zijn eenoudergezinnen, maar ook het aantal jongeren neemt toe, zegt voorzitter Piet Vanthemsche op Radio 1.

De Belgische Federatie van Voedselbanken roept de Belgische beleidsverantwoordelijken dan ook op zich te engageren om minimaal het huidige budget voor voedselhulp te behouden. Ook de steun van partners en het grote publiek (via schenkingen en inzamelacties) wordt nog crucialer, klinkt het.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Raoul Rouma

    Natuurlijk van werken word je moe! En zolang we de armoede invoeren van de vele intellectuelen die voor onze pensioenen gingen zorgen, zal het niet beteren. Gelukkig hebben we ons spaarpotje voor ons legertje kunnen op zij zetten, 35 miljard aan speelgoed.

  • Rosa Cockx

    Zolang die bootjes blijven komen gaat de armoede toenemen. Wij moeten de hele wereld van onderdak voorzien en voeden. Eigen bevolking gaat hierdoor mee de afgrond in we zijn met te veel om de koek te delen.

Lees meer