ANP

Recordaantal nieuwe drugs ontdekt in 2013

De opmars van designer- of synthetische drugs valt niet te stuiten. Vorig jaar zijn in ons land liefst 81 nieuwe synthetische drugs ontdekt. Dit is een stijging met 16 procent vergeleken met het jaar ervoor en een recordaantal. Dat meldt Het Belang van Limburg vandaag.

"Dit betekent niet dat die drugs ook allemaal in ons land gebruikt worden. België is een internationale draaischijf van synthetische drugs", zegt dr. Peter Blanckaert, coördinator van het Belgian Early Warning System on Drugs dat in België alle nieuwe drugs in kaart brengt. Vaak komen de producten uit Chinese laboratoria en worden ze vanuit ons land naar andere Europese landen verscheept.

Er is een nieuw Koninklijk Besluit in de maak en België is op dat vlak pionier. "Dit KB zal gebruik maken van het chemische skelet van drugs. Niet alleen de synthetische versie van bijvoorbeeld amfetamine is dan verboden, maar ook alle mogelijke afgeleide varianten. Dat zal ons vooruit helpen in de strijd tegen de zogenaamde legale drugs", aldus Peter Blanckaert.

Lees meer