Illustratiebeeld.
AP Illustratiebeeld.

Recreatief vliegverkeer sterk toegenomen tijdens coronalockdown

Terwijl commerciële vliegtuigen wegens het coronavirus de laatste maanden bijna allemaal op de grond bleven staan, is het recreatief vliegverkeer enorm toegenomen. “Dat zorgde voor ongewone drukte voor de luchtverkeersleiders, vooral de regionale luchthavens”, zegt skeyes, dat instaat voor de luchtverkeersleiding in ons land.

In de luchtverkeersleiding bestaat er een onderscheid tussen commerciële passagiers- en vrachtvluchten en vluchten met kleinere (sport)vliegtuigen voor recreatief gebruik en de opleiding van piloten. Skeyes staat in voor het veilig verloop van beide soorten verkeer.

Op aandringen van de sector zijn recreatieve vluchten sinds half mei opnieuw toegelaten. “Sindsdien is er een opvallende stijging van dat soort vluchten op alle luchthavens. Op de regionale luchthavens maakten ze zelfs het overgrote deel van het verkeer uit”, aldus skeyes. “Bij momenten kreeg Antwerpen zo zelfs het meeste vluchten van alle luchthavens te verwerken.”

Vrije tijd

De oorzaak voor het toenemende recreatief verkeer ligt volgens skeyes voor de hand. “Piloten hadden tijdens de coronacrisis meer vrije tijd om hun hobby uit te oefenen. Bovendien kregen ze daar door het mooie weer ook veel gelegenheid toe”, zegt de luchtverkeersleider. “Door de stilstand van het commerciële luchtverkeer was het luchtruim daarnaast ook vaker beschikbaar voor hun vluchten.”

Lees ook:

“Geen angst om te vliegen, alleen maar opluchting” (+)

Grootste volledig elektrisch vliegtuig ter wereld voor eerste keer de lucht in

Verslagenheid bij werknemers Swissport is groot: “Geen droombedrijf, maar wel mijn droomjob” (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer