2 De brand brak gisteren uit bij afvalverwerker Renewi.
Baert Marc De brand brak gisteren uit bij afvalverwerker Renewi.

Regen bemoeilijkt gecontroleerd uitbranden van loods in Kampenhout

In Kampenhout laat de brandweer vanochtend nog steeds de loods van het afvalverwerkende bedrijf Renewi uitbranden. Dat meldt de Kampenhoutse burgemeester Kris Leaerts. "Door de regen zal dat wel trager verlopen dan oorspronkelijk gepland", klinkt het. Het personeel is  normaal aan de slag kunnen gaan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zowel het gebouw waar de administratie gevestigd is als het gebouw waar organisch afval wordt opgeslagen ontsnapte aan de brand. De 45 werknemers konden dus aan de slag gaan.

In de loods die getroffen werd, werd bouw- en sloopafval opgeslagen. Renewi laat dat nu naar andere vestigingen brengen, onder meer in Puurs en Vilvoorde.

Watergordijn
De brand brak kort na de middag uit en kende een snelle uitbreiding. De brandweerkorpsen van Leuven, Haacht en Aarschot kwamen in groten getale ter plaatse, maar al snel bleek er weinig anders op te zitten dan het gebouw gecontroleerd te laten uitbranden. 

De brandweer trok met water uit het kanaal een watergordijn op om het vuur te bestrijden en de zijkanten van de loods nat te houden en af te koelen, om zo ook te vermijden dat de brand zou overslaan naar naburige gebouwen.

Regen

De brand heeft de hele nacht verder gewoed en zal dat ook nog vandaag doen, aldus burgemeester Leaerts: "De regen vertraagt de verbranding zodat het een hele tijd langer zal duren dan oorspronkelijk gepland was.

Bovendien zorgt de regen ervoor dat de temperatuur van de brand minder hoog oploopt, waardoor er meer gevaar zou kunnen zijn dat toxische stoffen zouden kunnen vrijkomen. Uit de metingen van de civiele bescherming is gisteren al gebleken dat de vrijgekomen rook niet giftig was, maar indien nodig laten we vandaag nieuwe metingen uitvoeren.”

De loods is door de brand zwaar beschadigd en zal later heropgebouwd worden. Bij de brand vielen geen gewonden.

2 De rookpluim was ver buiten Kampenhout te zien.
Marc De Roeck De rookpluim was ver buiten Kampenhout te zien.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • dirk van hoof

    2 vogels in een klap. het afval is weg en de verzekering betaald een nieuwe loods

  • Annie Broeckx

    Wordt het geen tijd dat er maatregelen genomen worden bij reclisage bedrijven tegen branden?Met de regelmaat ontstaan er branden in opslagplaatsen en steeds is er geen gevaar voor de volksgezondheid,maar wie gelooft dat nog!

Lees meer