Regering wordt niet uitgebreid

Toekomstig premier Yves Leterme heeft de groenen en sp.a laten weten dat de vijf meerderheidspartijen vasthouden aan de begroting en de strikte timing tot 20 maart. Dat heeft de huidige CD&V-vicepremier vanmiddag aan zijn kabinet verklaard. Hij bevestigt op die manier dat er geen uitbreiding komt van de huidige meerderheid. Eerder vandaag kondigde Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux al aan dat de Franstalige groenen geen uitnodiging hadden gekregen om in de regering te stappen.

De partijen van de interim-regering - CD&V, Open Vld, PS, MR en cdH - raakten het begin vorige week eens over de begroting voor dit jaar. De uitvoering ervan, die wordt vastgelegd in een programmawet, zal samen met de afspraken over de staatshervorming de rode draad vormen die de definitieve regering gaat volgen.

Zoals gisteren afgesproken na het meerderheidsoverleg nam Leterme deze voormiddag contact op met de Vlaamse socialisten en de groenen. Hij liet hen naar eigen zeggen weten dat de vijf partijen hieraan vasthouden en dat er dus geen ruimte meer is om hierover te onderhandelen.

"We werken nu aan een goed regeerakkoord. De openheid om samen te werken aan de staathervorming blijft. Ik wilde dit rechtstreeks aan deze partijen laten weten. Ik heb vastgesteld dat Groen!, Ecolo en sp.a bereid blijven om mee te werken aan een verdere staatshervorming", verklaarde de federale regeringsleider in spe.

Opnieuw rond de tafel
Ondertussen zitten de voorzitters van de vijf meerderheidspartijen opnieuw rond de tafel op het kabinet van vicepremier Yves Leterme. Voor de aanvang van de vergadering noemde cdH-voorzitster Joëlle Milquet en haar MR-collega Didier Reynders het jammer dat Ecolo niet tot de definitieve regering zal toetreden.

Milquet gaf toe dat ze voorstander was van een uitbreiding van de bewindsploeg met de Franstalige groenen. "Ik heb dat al in augustus, oktober, december en nu in maart gezegd", aldus Milquet. Ze zei een "beetje teleurgesteld" te zijn. Ook Reynders noemde het jammer. "Ik denk dat het mogelijk was naar onderhandelingen met de Franstalige groenen te gaan", luidde het.

Open Vld-voorzitter Bart Somers zat niet op dezelfde golflengte. Met vijf partijen een coherent programma schrijven is op zich al een aartsmoeilijke taak, zei Somers. Hij wees er op dat er nog maar tien dagen de tijd is om een regering Leterme op de been te brengen. Er is volgens hem nood aan een regering die zich met de problemen van de mensen bezighoudt, en niet aan politieke spelletjes waarbij mensen aan tafel worden gevraagd die eigenlijk niet in de regering willen, luidde het. (belga/sps)

Lees meer