Een foto van Hafsa Sliti uit 2010, toen ze nog een gewone Belgische puber was. De Belgische Staat moet de Syriëstrijdster en haar twee kinderen binnen een termijn van 75 dagen repatriëren uit Syrië.
RV Een foto van Hafsa Sliti uit 2010, toen ze nog een gewone Belgische puber was. De Belgische Staat moet de Syriëstrijdster en haar twee kinderen binnen een termijn van 75 dagen repatriëren uit Syrië.

Regering zo goed als zeker in beroep tegen verplichting om Syriëstrijdster en haar kinderen terug te halen

De regering in lopende zaken zal wellicht beroep aantekenen tegen de beslissing van de Brusselse kortgedingrechter die de Belgische staat verplicht om een Belgische Syriëstrijdster en haar twee kinderen terug naar België te halen. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De vrouw zit sinds februari 2018 met haar twee kinderen vast in het kamp Al-Roj en wil naar België terugkeren. De Belgische staat krijgt nu 75 dagen om dat voor elkaar te krijgen. De staat kan nog in beroep gaan, maar dat houdt niet tegen dat ze in tussentijd het vonnis moet uitvoeren.

Subjectief recht

Minister Geens zegt dat de staat zo goed als zeker in beroep zal gaan. Een eerdere uitspraak van de rechtbank in een andere zaak stelde dat er geen subjectief recht op terugkeer is. Nu zegt de rechtbank in kortgeding dat dit subjectief recht er wel is. De beroepsprocedure zou duidelijk moeten maken wat nu precies het standpunt is van de rechterlijke macht, zegt de minister.

Als de regering het vonnis na 75 dagen niet uitvoert, moet ze dwangsommen betalen.

Druk

Intussen willen de VS en Irak dat ons land en andere Europese landen hun Syriëstrijders terughalen en in eigen land berechten. De Amerikaanse ambassadeur in ons land, Ronald Gidwitz, verhoogde zopas nog de druk. In ruil voor repatriëring en berechting van Syriëstrijders in België willen de Amerikanen bewijslast delen “die wij wel hebben, maar jullie nog niet”, aldus Gidwitz. 

Ons land toonde zich tot nu toe voorstander van een berechting in Irak. België en andere Europese landen onderhandelen daarover met de Iraakse autoriteiten. Geens zegt dat de coalitie tegen IS, waar enkele EU-landen van uitmaken, en Irak daarover op 14 november samenzitten in Washington.

69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Baeyens

    Een dwangsom van 105.000 euro per dag van de Belgische Staat, daarmee zadelt de gepolitiseerde Brusselse rechter ons op. Dan zij het maar zo. Liever dat dan geradicaliseerde terroristen binnen te halen. Onze staatsschuld zal misschien de doodsteek betekenen voor links. Ook die vrouwen zijn geradicaliseerd, en meer dan de Syriëstrijders zelf volgens de Nederlandse opinie.

  • joachim albert

    Opgelet normaal zou ik misschien ook zeggen "eigen schuld, ge moest maar niet naar ginder gaan, blijf maar daar ", doch Koerden en Irakezen moeten niet de lasten dragen voor Belgen. Als iemand bv moord pleegt in Mexico, dan moet België ook geen dwangsom betalen om hem hier te krijgen, die blijft ginder .. maar toch is het anders door de onschuldige kinderen, de naïviteit van deze vrouw en de landen die de lasten niet moeten dragen. Dus: terug halen naar België.

Lees meer