PN/Leye

Exclusief voor abonnees

Carl Devos: “Nu nieuwe verkiezingen? Ze zullen nog eerder wereldrecord regeringsvorming verbreken”

Onze politiek analist Carl Devos verwacht nog niet meteen nieuwe verkiezingen, ook niet nadat preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) er vanochtend de brui aan hebben gegeven. “Ze zullen verder blijven onderhandelen. Het is niet uitgesloten dat ons eigen wereldrecord regeringsvorming verbroken wordt.” Dat zette de regering-Di Rupo in 2011 al erg scherp op 541 dagen. Vandaag zitten we op dag 446 sinds 26 mei 2019.

De groenen en de liberalen vroegen duidelijkheid aan preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette over met wie ze nu eigenlijk in zee verkiezen te gaan. “Een terechte vraag”, zegt politicoloog Carl Devos van de Universiteit Gent. Maar Groen/Ecolo en Open Vld/MR kregen die duidelijkheid blijkbaar niet, waarna de gesprekken met de voorzitters van N-VA en PS strandden. De Wever en Magnette willen nu het initiatief aan de groene en blauwe families laten. “Nog eens uitstel vragen zonder enig perspectief zou niet veel zin hebben”, aldus professor Carl Devos. Dat ook De Wever en Magnette niet slaagden in de vorming van een regering ligt volgens Devos aan de broosheid van de deal die PS en N-VA hadden gesloten.

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

212 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rudy De vleeschauwer

    Wie kan mij de definitie geven van een democratische partij. En waarom zou vb dat niet zijn?

  • Sonny Lataire

    Ze zijn toch zo bang voor nieuwe verkiezingen, want ze weten maar al te goed wie er met kop en schouder eruit zal steken. Ooit komt de dag .

Lees meer