Relschopper die commissaris neersloeg was lid van ABVV

Tanguy F., de relschopper die tijdens de nationale betoging van afgelopen dinsdag politiecommissaris Pierre Vandersmissen neersloeg, heeft de feiten bekend en heeft een rechtstreekse dagvaarding gekregen. Hij moet zich op 17 juni al verantwoorden voor de 50ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank. Daar riskeert hij een celstraf van vijf jaar, meldt het Brusselse parket. F. was lid van het ABVV, maar wordt uit de vakbond gezet.

Commissaris Vandersmissen werd aan het einde van de betoging aangevallen door een relschopper in een rood T-shirt. Het brutale geweld werd vastgelegd op video. Op de beelden is te zien hoe de aanvaller de commissaris langs achter neerslaat, waarna die op de grond valt en de aanvaller ervandoor gaat. De commissaris liep een zware hoofdwonde op en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

De 43-jarige man die bekend heeft de commissaris aangevallen te hebben, blijkt lid te zijn van de socialistische vakbond ABVV. Hij wordt uit de vakbond gezet, zo meldt het ABVV donderdag. "Dergelijk gewelddadig gedrag is onverenigbaar met de federale statuten", klinkt het in een persbericht. "De betrokkene kan niet langer lid zijn van het ABVV."

"Wij hebben meteen onze afkeur bekendgemaakt en deze laffe daad streng veroordeeld. Geweld op personen is volledig uit den boze. Geen enkel sociaal verzet kan dat goedspreken", klinkt het. Vakbondsvoorzitter Rudy De Leeuw sprak dinsdag al van een laffe aanval. "Als die man geïdentificeerd wordt, gaat hij uit de vakbond", zei hij in het Canvas-programma Terzake.

Gisteren verspreidde het Brusselse gerecht een opsporingsbericht over de agressie, met een foto van een verdachte. Daarop gaf de 43-jarige Tanguy F. zich in de namiddag aan bij de lokale politie in Ukkel en werd hij rond 18 uur van zijn vrijheid beroofd. Hij werd in de loop van de avond door de politie verhoord en deze voormiddag naar het Brusselse parket overgebracht.

2
BELGA

"Geweld op personen is volledig uit den boze. Geen enkel sociaal verzet kan dat goedspreken"

ABVV

Niet gekend bij gerecht

"De verdachte heeft toegegeven dat hij de politiecommissaris een vuistslag heeft toegediend", zegt parketwoordvoerder Gilles Dejemeppe.

"Hij heeft geen strafrechtelijk verleden en is niet gekend bij onze diensten. Na zijn verhoor werd hij gedagvaard voor de 50ste kamer van de correctionele rechtbank van Brussel, die op 17 juni zitting zal houden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor gewapende weerspannigheid, het dragen van een als wapen gebruikt voorwerp en opzettelijke slagen en verwondingen met de arbeidsongeschiktheid van een persoon die de openbare macht vertegenwoordigt tot gevolg."

Hoewel de man beweert dat hij enkel een vuistslag toediende, gaat het parket er dus van uit dat hij wel degelijk een voorwerp gebruikte bij die slag.

"De verdachte heeft toegegeven dat hij de politiecommissaris een vuistslag heeft toegediend"

Parketwoordvoerder
2
BELGA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer