Het kamp Al-Hol in Syrië
AFP Het kamp Al-Hol in Syrië

Repatriëring van 6 kinderen uit Syrië kostte 45.000 euro

De operatie om zes kinderen van Syriëstrijders uit Syrië terug te halen, heeft in totaal bijna 45.000 euro gekost. Dat laat minister van Defensie Didier Reynders (MR) weten. 

In juni werden zes Belgische kinderen uit opvangkampen in Syrië overgebracht naar ons land. Dat gebeurde met een vliegtuig van het Belgisch leger, via de militaire luchthaven van Melsbroek. Het ging om vijf minderjarigen, onder wie vier wezen, en één meerderjarige vrouw die door haar vader als tiener was ontvoerd om uitgehuwelijkt te worden aan een IS-strijder.

In de Kamercommissie Landsverdediging vanmiddag wilde N-VA-parlementslid Theo Francken weten wat de kostprijs was van deze operatie. N-VA had grote vragen bij de missie, onder meer over de kosten ervan. “De kost van die operatie bestaat uit 4.200 euro voor de begeleiding van de kinderen en 40.720  euro voor de vlucht en het vliegpersoneel”, antwoordde minister van Defensie Didier Reynders (MR). Volgens de minister zijn er geen nieuwe repatriëringen gepland. 

Bereidheid

De VS vragen dat de Europese landen hun Syriëstrijders, net als hun vrouwen en kinderen, terughalen en in eigen land berechten. De Amerikaanse ambassadeur in België, Ronald Gidwitz, zei dat vorige week nog eens in een aantal interviews. De VS zouden daar zelfs bij willen helpen.

Reynders zegt dat de regering bereid is alle Belgische kinderen naar ons land terug te halen. “Ik heb dat ook gezegd aan de VS.” Wel wil hij de concrete voorstellen van de Amerikanen kennen. De kwestie zal volgende week besproken worden in Washington op een vergadering met de landen van de coalitie tegen IS.

Unanimiteit over repatriëring, maar hoe en wat met de kinderen?

Dat de Belgische kinderen die met hun moeders in Syrische kampen vastzitten gerepatrieerd moeten worden, kon vandaag in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen op instemming rekenen bij zowel de experten die gehoord werden als de aanwezige commissieleden. Maar binnen de commissie was er minder eensgezindheid over het feit of ook de moeders mee moeten teruggehaald worden en hoe die operatie zou moeten gebeuren.

Dit jaar zijn reeds vier kinderen in de kampen overleden

Gerrit Loots

De commissie hoorde kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens, haar Franstalige evenknie Bernard Devos, Child Focus-directeur Heidi De Pauw, Philippe Massay, directeur van het hulpcentrum rond extremisme en gewelddadig radicalisme CAPREV, en VUB-professor Gerrit Loots. Zij waren het unaniem eens dat de kinderen zo snel mogelijk gerepatrieerd moeten worden. Ze verwezen onder meer naar de rechten van het kind en de beslissing van de federale regering uit 2017 om alle kinderen onder de tien jaar te repatriëren en geval per geval te oordelen over kinderen ouder dan tien. Er zouden momenteel 69 Belgische kinderen in Syrië verblijven. Van 100 anderen is niets over hun lot bekend.

Loots en De Pauw, die beiden missies ondernamen naar de Syrische kampen waar Belgische kinderen met hun moeders vastzitten, wezen op de slechte omstandigheden waarin de kinderen verblijven, die sommigen reeds het leven gekost hebben. Dit jaar zijn reeds vier kinderen in de kampen overleden, zei Loots. “Hoe sneller we de kinderen weghalen, hoe beter dat is voor hun ontwikkeling”, riep hij de commissie op.

Openbloeien

Philippe Massay benadrukte dat er bij de zes kinderen die in het verleden reeds gerepatrieerd werden geen tekenen van radicalisme gevonden werden. De opvang van de drie wezen in Vlaanderen verloopt volgens Caroline Vrijens na een moeilijke aanpassingsperiode goed. Ze lopen school en bloeien open, zei ze. Er is een hele reeks aan opvangmogelijkheden, vervolgde ze nog. Ook andere experts verzekerden dat de gemeenschappen klaar staan om gerepatrieerde kinderen op te vangen.

De moeders zijn gevaarlijk

Darya Safai (N-VA)

Een aantal commissieleden had er problemen mee dat ook de moeders naar ons land zouden worden teruggebracht. Darya Safai (N-VA) wees erop dat de moeders bewust gekozen hebben voor IS, die oorlog voert tegen het westen. “De moeders zijn gevaarlijk”, aldus Safai, die verwees naar de gruwelijke feiten van IS op Jezidische meisjes. “De Belgische volwassenen moet zo snel mogelijk opgesloten en berecht worden. De kinderen moeten gered worden; ze mogen niet gestraft worden voor de misdaden van hun ouders”, vond Jessika Soors (Groen). Goedele Liekens (Open Vld) stelde dat het niet ideaal is om kinderen en ouders te scheiden, “maar de ouders hebben het aan zichzelf te danken. Zij hebben gekozen voor het kalifaat”. Els Van Hoof (CD&V) merkte dan weer op dat de Koerden de scheiding van kind en moeder niet toestaan.

Van Hoof was het niet eens met Soors die vond dat de vraag niet is ‘of’ maar ‘wanneer’. De vraag is volgens haar niet ‘of’ maar ‘hoe’. Ze vroeg zich af hoe de andere landen met landgenoten in Syrië het probleem aanpakken. Malik Ben Achour (PS) wilde dan weer weten of de Belgische kinderen die zich buiten de kampen in Syrië bevinden ook naar België teruggebracht kunnen worden.

Yasmine Kherbache (sp.a) vond het stuitend dat de beslissing van de regering uit 2017 onuitgevoerd gebleven is. Er is veel tijd verloren gegaan: “Is repatriëring vandaag praktisch mogelijk?”, vroeg ze zich af. Uitspraken als “We willen repatriëren, maar dat is niet zo simpel”, stuiten Kherbache tegen de borst. Ze verwees ook naar de uitspraak van Heidi De Pauw dat de Amerikanen klaar staan om kinderen te repatriëren. “De VS stellen wel een aantal voorwaarden, zoals dat ook de vrouwen mee gerepatrieerd zouden worden en dat het betrokken land ook militaire steun zou geven binnen het conflict.”

Bekijk ook: N-VA: “Laat enkel nog weeskinderen van Belgische Syriëstrijders terugkeren naar ons land”

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ralph ERNST

    Heel nobel van onze regering Laat dan nu maar de grootouders en familue ervoor opdraaien ( al is het gedeeltelijk) want zij zijn get toch die absoluut deze arme kinderen terug in Belgie wouden hebben !

  • Guy Van Becelaere

    Het land wordt bestuurd door de rechters en de ngo's en niet door de verkozen politici die moeten zwijgen en luisteren tegen een grote vergoeding

Lees meer