Reynders: "51 procent kans voor definitieve regering"

De vijf partijen van de huidige interim-regering - CD&V, MR, PS, Open Vld en cdH - starten na het weekend de politieke onderhandelingen over een regeerprogramma van de definitieve regering Leterme. De komende dagen gaan technici aan de slag. Het is de bedoeling dat er maandag aan nota op tafel ligt die als basis voor de onderhandelingen kan dienen.

Dat is gebleken na afloop van een vergadering op het kabinet van vicepremier Yves Leterme met de voorzitters van de meerderheidspartijen. Nadat Leterme deze voormiddag contact had opgenomen met de Vlaamse socialisten en de groenen, was al duidelijk geworden dat de regering niet zou worden uitgebreid. De CD&V'er bevestigde dat "de beslissing is gevallen" een regering te vormen met de partijen uit de huidige meerderheid.

Discussie ten gronde
MR-voorzitter Didier Reynders kondigde aan dat het nu aan technici en medewerkers is om de voorbereiding te starten. Vanaf maandag kunnen de partijvoorzitters dan de discussie ten gronde aansnijden. Hijzelf zal vooral over het sociaal-economische luik voorstellen doen, terwijl Leterme zich vooral op de andere domeinen zal richten.

Reynders liet ook weten dat de onderhandelingen "niet gemakkelijker zullen zijn met de PS erbij dan met Ecolo". Hij geeft de onderhandelingen een slaagkans van 51 procent. "Dat is niet veel, maar alleszins meer dan 49 procent", aldus de MR-voorzitter, die het had over een constructief gesprek.

Constructieve sfeer
Zijn Vlaamse liberale collega - Open Vld-voorzitter Bart Somers - had het eveneens over een zeer constructieve sfeer. Hij vindt dat er een belangrijke stap is gezet nu eindelijk de beslissing is gevallen dat de vijf meerderheidspartijen ook een definitieve regering willen vormen. "We gaan proberen een goed akkoord in mekaar te steken", dixit Somers.

Hoe gedetailleerd het regeerakkoord er zal uitzien, wilde Leterme niet kwijt. "Dat moet blijken op het moment dat het op papier staat". Wel wil hij komen tot "een volwaardig regeerprogramma dat toelaat in diverse domeinen goede beslissingen te nemen".

Toestand klaar en duidelijk
De Vlaamse christendemocraat stelde voorts dat de toestand sinds enkele dagen vrij klaar en duidelijk is. Er is een aantal partijen dat bereid is een staatshervorming mogelijk te maken en vijf partijen die een stevige regering op de been willen brengen, luidde het.

Op Reynders' stelling dat het met de Franstalige socialisten aan boord niet gemakkelijker zal gaan dan met de groenen, reageerde Leterme dat dit de spelregels van de democratie zijn. Eens de kiezer gesproken heeft, moet men een regeringsmeerderheid vormen. Leterme ziet ook in het feit dat de huidige ploeg klaar en duidelijke beslissingen neemt, het bewijs dat er zich een meerderheid aan het vormen is.

Nood aan stabiliteit
PS-voorzitter Elio Di Rupo gaf toe dat hij liever Ecolo binnen de meerderheid had gezien. "Liberalen zijn liberalen en socialisten zijn socialisten", ging Di Rupo voort. "We moeten samen een goed compromis voor de mensen vinden. Dat was gedurende bijna negen jaar mogelijk". "Ik denk dat alles mogelijk is als de wil aanwezig is. Er is ook duidelijk nood aan stabiliteit voor het land. De mensen vragen geen ruzies", aldus de Franstalige socialist.

De PS-voorzitter stelde voorts dat er in de oranje-blauwe deelakkoorden "goede zaken in de algemene zin" staan, maar dat er ook zaken zijn die niet werden beslist. Op de vraag welke punten de PS wil gewijzigd zien, wilde hij niet ingaan. (belga/sps)

Lees meer