Defensieminister Didier Reynders (MR).
BELGA Defensieminister Didier Reynders (MR).

Reynders bevestigt: VS vragen om Belgische grondtroepen in Syrië

De Belgische regering heeft inderdaad een brief gekregen van de Amerikaanse overheid om extra troepen in te zetten in Syrië tegen terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft minister van Defensie  Didier Reynders (MR) vandaag gezegd in het parlement. Maar regering én parlement willen geen ‘boots on the ground’ in Syrië, zei Reynders. 

Eind vorig jaar kondigde president Donald Trump aan dat de VS hun troepen minstens gedeeltelijk zullen terugtrekken uit het noordoosten van Syrië. De Amerikanen vroegen vervolgens aan een aantal Europese landen om hun militaire inzet in het gebied te verhogen. Duitsland heeft die vraag geweigerd, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen wel extra soldaten sturen.

Politieke goedkeuring nodig

Ons land kreeg ook een vraag, bevestigde minister Reynders deze namiddag in de Kamercommissie Landsverdediging. Volgens de liberaal kreeg de Belgische regering op 23 mei een brief met de vraag naar grondtroepen, vliegtuigen voor verkenningsvluchten en kinetische operaties (bombardementen) en medische ondersteuning.

De regering heeft de Amerikanen geantwoord dat de defensiestaf de vragen moet bestuderen en dat er politieke goedkeuring nodig is, aldus Reynders. “De regering en het parlement hebben al herhaaldelijk bevestigd dat ze geen troepen willen sturen op de grond.” Volgens de minister zal er hierover dan ook geen beslissing genomen worden zonder goedkeuring van het parlement.

Drukke agenda

Het had behoorlijk wat voeten in aarde om Reynders in de parlementscommissie te krijgen. Groen en N-VA drongen aan op de komst van de liberaal in het parlement: zij hadden hem liever gisteren al gezien, tijdens de eerste zitting van de parlementscommissie. Daarvoor liet Reynders zich excuseren door zijn drukke agenda als minister en informateur, tot groot ongenoegen van de twee andere partijen. “Vorige week zat hij op Wimbledon, maar nu heeft hij geen reden om er niet te zijn”, zei Peter Buysrogge (N-VA), voorzitter van de commissie gisteren nog. Parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) wees erop dat de minister pas kon worden opgevorderd als de commissie daar eerst in consensus over zou beslissen. Dat gebeurde na de eerste vergadering.

“Situatie op de grond is veranderd”

“U had hierover beter vroeger openheid gebracht”, sprak N-VA-fractieleider Peter De Roover nu na antwoord van de minister. Dat de standpunten van de partijen over inzet van grondtroepen in Syrië niet veranderd is, kan volgens De Roover niet als excuus gelden. “De situatie op de grond in Syrië is wél veranderd. Bovendien lopen we het risico dat de president van de VS de boel zal laten in Syrië en zijn troepen zal terugtrekken, mogelijk zelfs zonder Europa in te lichten en zonder oplossing in zicht. Als er dan een vraag naar troepeninzet komt, vereist dat een publiek debat”. 

55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Albert De Vries

    Dat de Amerikanen hun eigen rotzooi opkuisen !

  • eric maier

    Dat Reynders zelf eens naar ginder gaat vechten. Dat is het probleem met politici, ze starten graag oorlogen maar jan Modaal kan het gaan opkuisen als ingezet kanonnenvlees. Ik denk dat Reynders de gevolgen van een inzet in Syrie totaal fout inschat. Dat is weer provocatie voor de Russen, de Syriers en je zet de kat bij de melk wat IS aanhangers betreft,

Lees meer