Hans Rieder.
PHOTO_NEWS Hans Rieder.

Rieder: "Vanaf dat u uw mond opendoet, is er een reglement om u te straffen"

In een dubbelinterview in De Tijd fileert topadvocaat Hans Rieder het beleid van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). "Er is een tendens om alles te criminaliseren. Vanaf dat u uw mond opendoet, is er een reglement om u te straffen. En als u niet oppast, pakken ze uw vrijheid af", fulmineert Rieder.

Rieder klaagt in het interview een aantal wetten aan die deze legislatuur zijn goedgekeurd, die volgens hem "absurd zijn". "Al die wetswijzigingen kaderen in de tendens om alles te criminaliseren. Als u niet oppast, pakken ze uw vrijheid af. Als u daartegen protesteert, zullen ze uw deur openbreken, kasten opentrekken en alles opladen. En ergens in uw verleden zullen ze dan wel iets vinden om u te pakken. Laten we dat gebeuren als humanisten?," reageert Rieder ziedend.

Turtelboom beaamt dat "er inderdaad een ongelofelijke druk heerst om iedereen voor van alles en nog wat in de gevangenis te steken." Tegelijk pleit de minister van Justitie voor alternatieve straffen. "Iemand die drie zware verkeersovertredingen begaat, kan je beter straffen met 50 werkuren in een centrum waar mensen revalideren van een zwaar verkeersongeval."

Huis met koterijen
Dat de strafprocedures wel dringend hervormd en zeker vereenvoudigd moeten worden, dat staat voor Turtelboom buiten kijf. "Ons wetboek is zoals een huis waar je allerlei kotjes aan bouwt tot er een jong koppel komt en alle kotjes afbreekt om het huis weer bewoonbaar te maken." De minister wijst op tijdsgebrek in deze korte legislatuur om dat project aan te vatten.

Verder roept Turtelboom staatssecretaris van Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) tot de orde. Die laatste vindt het naar eigen zeggen "geen probleem" dat de fiscus vrij spel krijgt voor 'huiszoekingen'. "Het kan toch niet dat belastinginspecteurs alleen maar een machtiging nodig hebben van een politierechter om een huis of bedrijfslokaal te doorzoeken?" Rieder gaat volmondig akkoord. "In de elektronische wereld is onze privacy al weggevallen. Bescherm op z'n minst nog onze privéwoning. Dat is een grondrecht in de grondwet én in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens."

Bescherm op z'n minst nog onze privéwoning. Dat is een grondrecht in de grondwet én in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Hans Rieder in De Tijd

Lees meer