Beeld ter illustratie.
BELGA Beeld ter illustratie.

Rode Kruis doet oproep aan bloeddonoren: "Tekort dreigt tijdens verlengd weekend"

De bloedvoorraad van Rode Kruis-Vlaanderen dreigt onvoldoende te worden doordat de ziekenhuizen weer op volle toeren draaien. Daarom doet de organisatie een oproep naar donoren om zeker nog langs te komen voor het verlengde weekend. Doneren kan enkel op afspraak.

De bloedvoorraad van Rode Kruis-Vlaanderen staat zwaar onder druk. De ziekenhuizen draaien sinds een tijdje op volle toeren en hebben - door de inhaalbeweging die ze moeten doen - meer nood aan bloedproducten dan vóór de coronacrisis. Het verlengde pinksterweekend dat voor de deur staat kan ervoor zorgen dat de bloedvoorraad volgende week zo laag komt te staan dat ziekenhuizen de gevraagde bloedproducten niet allemaal kunnen krijgen. 

"De opkomsten van onze donoren naar donorcentra om bloed te komen geven zijn op dit moment te laag om aan de vraag te kunnen voldoen", zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. "Voor de coronacrisis mochten we dagelijks meer dan 400 donoren voor een bloedgift ontvangen, maar de afgelopen twee dagen waren dat er amper 200. Omdat bloed een heel kritisch product is, kan één slechte dag grote gevolgen hebben voor de bloedvoorraad. En dat is nu het geval." 

Een extra dagje weekend betekent een dag minder waarop gedoneerd kan worden en dus meer bloed dat we in voorraad nodig hebben

Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen

Daar komt nog eens bij dat het verlengde pinksterweekend voor de deur staat. “Een extra dagje weekend betekent een dag minder waarop gedoneerd kan worden en dus meer bloed dat we in voorraad nodig hebben om alle patiënten in de ziekenhuizen van de nodige bloedproducten te kunnen voorzien. Daarom is het letterlijk van levensbelang dat we de voorraad omhoog krijgen, zodat we het pinksterweekend kunnen overbruggen." Wanneer de voorraad niet stabiel wordt, bestaat de kans dat Rode Kruis-Vlaanderen niet alle gevraagde bloedproducten aan ziekenhuizen kan leveren.

Geen mobiele inzamelingen

Door de coronacrisis zijn ook tal van inzamelingen in bedrijven geannuleerd, die normaal goed zijn voor twaalf procent van het totaal aantal bloeddonaties. Ook mobiele inzamelingen in scholen en woonzorgcentra gaan op dit moment niet door. "Vroeger was het niet nodig om een afspraak te maken voor je bloed kwam geven, maar sinds de aanwezigheid van het coronavirus in ons land en de voorzorgsmaatregelen die dit met zich meebrengt, is dit een extra maatregel die van kracht is", zegt Tassignon. "Op die manier kunnen we het aantal aanwezigen optimaal spreiden en kan de organisatie er te allen tijde voor zorgen dat de social distancing tussen donoren en medewerkers gerespecteerd kan worden." 

Donoren zijn ook verplicht een mondmasker te dragen en worden gevraagd een eigen masker en eigen balpen mee te brengen. Een afspraak maken is verplicht en doe je via www.rodekruis.be/waargeven of 0800 777 00. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nele Popelier

    Morgen ga ik me direct gaan aanmelden.Ook omdat ik een bloedgroep heb die aan iedereen kan doneren.Mensen als jullie willen helpen, laat u registreren als donor.Dit zie ik als mijn plicht als ik anderen daarmee kan helpen.En het kost niets.

Lees meer