7 Soldaten geven bloed aan het Rode Kruis.
Benoit De Freine Soldaten geven bloed aan het Rode Kruis.

Rode Kruis-Vlaanderen zamelt bloed in voor Defensie en zoekt O-negatief

Defensie en het Rode Kruis-Vlaanderen hebben vandaag in het kader van hun nieuwe samenwerking, de eerste bloedinzameling in een militaire kazerne georganiseerd. Intussen gaat de organisatie op zoek naar nieuwe donoren met O-negatief, zegt woordvoerster Ine Tassignon van het Rode Kruis.

Defensie zamelde tot vorig jaar haar eigen bloed in, dat gebruikt wordt tijdens buitenlandse missies en voor patiënten in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek. Het "militaire bloed" kon toen enkel in Neder-Over-Heembeek ingezameld worden, waardoor militaire donoren zich helemaal naar daar moesten verplaatsen om bloed te geven.

Rode Kruis-Vlaanderen kijkt uit naar het samenwerkingsverband, zegt Ine Tassignon. "Door deze samenwerking hopen we ons donorbestand uit te breiden met zo'n 2.000 nieuwe militaire donoren. Elk jaar moeten we op zoek naar nieuwe donoren om de voorraad op peil te houden want jaarlijks valt ongeveer 10 procent van de donoren om verschillende redenen af." Op een aantal bloedinzamelingen in militaire kazernes zullen ook burgers welkom zijn. 

Nieuwe partner

"We willen dat ons personeel zich kan focussen op de belangrijkste zaken, namelijk de militaire operaties en de medische paraatheid van onze militairen", zegt geneesheer kolonel Wouter Weuts, directeur van het militair hospitaal. "We laten de bloedinzamelingen dan ook graag over aan een externe bloedinstelling. Het Rode Kruis is al jarenlang specialist, dus we vertrouwen erop dat deze nieuwe samenwerking vlot zal verlopen.”

(Lees verder onder de foto)

7
Benoit De Freine

O-negatief

Rode Kruis-Vlaanderen gaat ook extra op zoek naar nieuwe donoren met bloedgroep O-negatief. "Defensie neemt op buitenlandse missies enkel een bloedvoorraad O-negatief mee, de bloedgroep van wie iedereen bloed mag ontvangen", zegt woordvoerster Tassignon. "In noodsituaties is er vaak geen tijd om de bloedgroep te checken. Door enkel O-negatief mee te nemen, wint het medisch team van Defensie dus kostbare tijd." 

Slechts 6,75 procent van de Vlamingen is O-negatief terwijl meer dan 10 procent van het toegediende bloed O-negatief bloed is. 

7
Benoit De Freine
7
Benoit De Freine
7
Benoit De Freine
7
Benoit De Freine
7
Benoit De Freine

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer