Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zag de stemming als een signaal "dat als de fondsen niet anders gaan werken, ze de tak afzagen waarop ze zelf zitten".
belga Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zag de stemming als een signaal "dat als de fondsen niet anders gaan werken, ze de tak afzagen waarop ze zelf zitten".

Rol ziekenfondsen zet tegenstellingen op scherp tussen Vlaamse partijen

Als het van N-VA en Open Vld afhangt, moet de rol van de ziekenfondsen serieus tegen het licht worden gehouden. Vooral het gebrek aan transparantie in de besteding van de middelen is beide partijen een doorn in het oog. De andere Vlaamse partijen voeren aan dat een privatisering van de ziekenfondsen budgettair allesbehalve zaligmakend zal zijn.

Dat bleek vandaag tijdens het symposium Medische Wereld aan het UZ in Jette, waar zes partijen in debat gingen over de toekomst van de gezondheidszorg. Daarbij kwam ook de rol van de ziekenfondsen in beeld. Van de toehoorders - weliswaar geen representatieve staalkaart, zoals Petra De Sutter (Groen) opmerkte - was liefst 81 procent voorstander van een afschaffing van de ziekenfondsen.

Zo ver gaan als een afschaffing, deed geen enkele partij. Wel zag ontslagnemend minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de stemming als een signaal “dat als de fondsen niet anders gaan werken, ze de tak afzagen waarop ze zelf zitten”. De ziekenfondsen krijgen 1 miljard euro voor hun administratieve kost en De Block vindt het niet kunnen dat er onduidelijkheid bestaat over hoe dat geld wordt besteed.

Valerie Van Peel (N-VA) zit op dezelfde lijn en haalt daarbij munitie uit een rapport van het Rekenhof dat enkele maanden geleden bekend raakte. Ze laakte ook de verzuiling en de verstrengeling met de politiek. “Ik ben niet tegen de ziekenfondsen, ik zie hun belang”, aldus Van Peel, maar hun manier van werken en financiering moet voor de N-VA’ster anders.

Verdediger van de fondsen

De andere partijen traden veel meer op als verdediger van de fondsen. “Ik nodig u uit over de grenzen te kijken. In Nederland zijn de ziekenfondsen verdwenen, maar zijn de wachtlijsten enorm gestegen en de kosten toegenomen”, hekelde Bianca Debaets (CD&V).

“Niets wordt zo gecontroleerd als de ziekenfondsen”, pikte Karin Jiroflée (sp.a) in. Net als Peter Mertens (PVDA) benadrukte ze dat de kosten bij een privatisering een pak hoger zouden kunnen oplopen. “Van elke 100 euro zorgbudget gaat bij ziekenfondsen 96 procent naar zorg. In de privé is dat 66 euro, want er moet overhead en winst vanaf”, zei Jiroflée. Eenzelfde geluid bij Mertens: “Van de 1 miljard euro is 3,5 procent overhead. In de privé in Nederland is dat 16 tot 20 procent.”

Minder pittig was de discussie over de voorstellen van PVDA en sp.a over gratis toegang tot de huisarts. Ze voeren daarbij aan dat volgens studies 800.000 landgenoten hun medische zorg uitstellen. Nog ter linkerzijde toonde de groene debater De Sutter zich geen voorstander van het gratis-verhaal. Zij pleit ervoor het remgeld te behouden, maar bijvoorbeeld werk te maken van een meer veralgemeend derdebetalerssysteem.

Ook Debaets gelooft dat er voor de meest kwetsbare mensen nog stappen kunnen worden gezet, maar dat gratis niet bestaat. “Uiteindelijk betalen wij als gemeenschap”, luidde het. “Zorg is ook iets waard”, voerde Van Peel dan weer aan. “Daarvoor bestaat het remgeld”. Dat vindt ook minister De Block. “Het gaat ook om respect voor de zorgverleners. Iets is alleen gratis als een andere het voor u betaalt”, aldus De Block.

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Albert De Vries

    De overheid heeft net de ziekenfondsen tussen het Riziv en de burgers gezet omdat dit financieel interessants was. Moest een overheidsdienst dát moeten doen... God behoede ons daarvoor. En de privé dit laten doen, die moeten winst maken, ceo's content stellen, hun "leiders" bonussen geven,... allee, hun zakken vullen. Wel logisch dat donderblauwe en blauwe partijen dit voorstellen, hun vriendjes verder verrijken

  • Gino Denil

    De private verzekeringsinstellingen in Nederland kosten de burger daar veel meer dan de ziekenkassen hier. Tot 28% van de premie gaat op aan werkingskosten. En dan moet daar nog de winst bij komen voor de verzekering en de aandeelhouders. Veel Nederlanders zouden terug willen naar ons systeem. Zowel voor de pensioenen als voor de zorgverzekering.

Lees meer