Een militaire muziekkapel speelt aan de Menenpoort, foto uit juni 2014.
EPA Een militaire muziekkapel speelt aan de Menenpoort, foto uit juni 2014.

Ruim 150 brandweerkazernes wereldwijd eren samen 30.000ste Last Post

Op 9 juli 2015 zal voor de 30.000ste keer de Last Post, een huldigingshymne aan alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, onder de Ieperse Menenpoort weerklinken. Op dat moment brengt intendant Wim Opbrouck een 'Ode aan de Ode'. Bij de voorstelling van die unieke herdenking gaf Opbrouck mee dat nu al ruim 150 brandweerkazernes, verspreid over de hele wereld, participeren aan het unieke project.

Op 1 juli 1928 klonken de klaroenen van de Last Post Association voor de eerste keer onder het indrukwekkende oorlogsmonument waar 54.897 namen in gekerfd staan. Het doel was om een ode te brengen aan alle oorlogsslachtoffers. "En dat is op 9 juli ook onze hoofddoelstelling, om op een serene manier voor de 30.000ste keer de gevallen slachtoffers te eren en te herdenken", aldus Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association.

In het kader van GoneWest, het herdenkingsprogramma van de Provincie West-Vlaanderen, werd Wim Opbrouck als intendant aangesteld om een 'Ode aan de Ode' te organiseren. "Ik wil een klein moment creëren, maar toch een gebeurtenis waar iedereen deel wil van uitmaken. Daarom zal over de hele wereld tegelijkertijd hulde gebracht worden aan de slachtoffers. Alsof het hele land, en de wereld, even de adem inhoudt en de tijd bevriest. Een kleine bedanking aan de klaroenspelers die hier straks de Last Post voor de 30.000ste keer brengen."

Het wordt een unieke ceremonie. Tien minuten voor acht uur 's avonds, waarop de Last Post altijd wordt ingezet, brengt Wim Opbrouck eerst een persoonlijke ode. Nadat de Last Post weerklinkt, brengt de Britse land-, lucht- en zeemacht een echo van de hymne vanuit Groot-Brittannië. Later volgt via een beeldscherm nog een inbreng vanuit Schotland, Duitsland, Parijs, Nieuw-Zeeland, Canada en India. Ook 157 brandweerkazernes over de hele wereld bevestigden mee te participeren.

Het brede publiek kan alles volgen op de Grote Markt in Ieper, op Canvas of deredactie.be, of in een van de deelnemende kazernes.

Lees meer