2
Getty Images/iStockphoto

Ruim 80.000 patiënten zullen tot 600 euro meer uit eigen zak moeten betalen

Ruim 80.000 kwetsbare patiënten zullen tot 600 euro meer uit eigen zak moeten betalen vanaf 2020. Dat komt omdat de federale beschermingsmaatregelen tegen een oplopende factuur dan niet langer gelden voor de gezondheidsdomeinen die werden overgeheveld op deelstaatniveau. Dat melden de Socialistische Mutualiteiten vandaag. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke vraagt federaal minister Maggie De Block om een tijdelijke oplossing uit te werken voordat er een samenwerkingsakkoord kan worden afgesloten tussen de betrokken overheden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de federale ziekteverzekering zijn een aantal beschermingsmaatregelen uitgewerkt om patiënten te beschermen tegen oplopende kosten. Zo is er de maximumfactuur, die gezinnen beschermt tegen hoge kosten. Al de kosten die een patiënt heeft, worden federaal bijgehouden. Wat boven de maximumfactuur zit, wordt door de beschermingsmaatregel terugbetaald.

Niet meer meegerekend

De zesde staatshervorming die in 2011 overeen werd gekomen, voorzag echter de overheveling van een aantal gezondheidsdomeinen naar de deelstaten. Omdat kosten voor bepaalde sectoren, zoals een verblijf in een revalidatiecentrum, vanaf 2020 onder de bevoegdheid van Vlaanderen komen, worden die niet meer meegerekend bij de federale beschermingsmaatregelen.

Tot 2020 werd er een overgangsmaatregel aangenomen waardoor de uitgaven op deelstaatniveau nog in de federale kostentellers en dus beschermingsmaatregelen worden opgenomen. Op het Verzekeringscomité van 18 november 2019 werd evenwel meegedeeld dat er geen alternatief is uitgewerkt voor na het aflopen van de overgangsmaatregel. Met als gevolg dat de rekening voor bepaalde patiënten gaat oplopen, schrijven de Socialistische Mutualiteiten.

“Schuldig verzuim”

Volgens de mutualiteiten verliezen 12.000 tot 13.000 patiënten daardoor terugbetaling van remgeld. Zo'n 7 procent van de Belgen met een statuut chronische aandoening dreigt dat statuut te verliezen en zou 100 euro meer uit eigen zak moeten betalen. Daarnaast dreigt nog eens het verlies van de zorgforfait voor chronische zieken, wat kan oplopen van 312 tot 624 euro per jaar voor een patiënt. In totaal gaat het om 80.000 patiënten die meer moeten betalen.

De Socialistische Mutualiteiten roepen alle betrokken overheden op tot een snelle en gecoördineerde oplossing. Ze eisen dat gelijkaardige beschermingsmaatregelen op deelstaatniveau worden uitgewerkt of dat de overgangsmaatregel die nu van kracht is, blijft gelden. "Dit is schuldig verzuim en politieke onverantwoordelijkheid op alle niveaus. We kunnen dit niet aanvaarden. We hebben al in 2011 gewezen op het probleem, tijd genoeg om een oplossing te vinden", zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten.

2 Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke.
BELGA Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke.

Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke kan het systeem worden voortgezet in 2020 indien een samenwerkingsakkoord wordt afgesloten tussen de federale overheid en de betrokken deelstaat. Zowel Brussel, Wallonië en Vlaanderen zouden daar vragende partij voor zijn. Maar zo’n samenwerkingsakkoord vergt heel wat tijd. Daarmee dreigt de regelgeving niet afgehandeld te zijn voordat de wet het niet meer mogelijk maakt om de uitgaven voor de overgedragen gezondheidsdomeinen nog mee te tellen in de federale maximumfactuur.

Brief naar minister De Block

Vorige maand, op 18 oktober, schreef Beke al een brief naar De Block, waarin hij zijn federale collega oproept om een samenwerkingsverband af te sluiten om remgelden in revalidatiediensten te kunnen behouden, een van de overgedragen gezondheidsdomeinen. “Wij zijn ons bewust van het feit dat het afsluiten van een samenwerkingsakkoord tegen 1 januari 2020 wellicht niet haalbaar is. We willen er dan ook op aandringen om een tijdelijke oplossing uit te werken om 2020 te overbruggen, zodat we de burgers in ieder geval continuïteit kunnen garanderen”, schreef Beke.

Om een oplossing uit te werken, vraagt de Vlaamse minister daarom aan minister De Block om een dringend overleg te organiseren met alle betrokken deelentiteiten. Dat gaat niet louter om remgeld voor revalidatiediensten, want dat zou “zeer kosteninefficiënt zijn”, zegt woordvoerder van Beke Steffen Van Roosbroeck.

In tussentijd wil Beke er zich wel toe verbinden om de remgelden voor revalidatiediensten te compenseren.

167 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dine Geudens

    Ik ben het hier niet mee eens want ten eerste kunnen sommige mensen het niet betalen en zo speel je met levens van mensen. Vervolgens steken ze eerder geld in onnuttige dingen zoals oorlogswapens, luxevliegtuigen,… maar de gezondheid van de bevolking moet op de eerste plaats staan. Daardoor worden de rijken opnieuw bevoordeeld ten opzichte van de middenklasse. Bovendien liggen de cijfers van het aantal gezinnen in armoede al hoog en zal alleen maar hoger en hoger worden.

  • Jos Brems

    Als het voor de politici hun eigen zak is, dan is alles prima geregeld en gebeurt zoiets niet. Maar burgers pluimen, daar zijn ze sterk in.

Lees meer