2 Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.
Tomas Sisk / Photo News Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.

Rutten gijzelt (tevergeefs) Brusselse formatie, MR waarschuwt voor impact op federale onderhandelingen

Brussels regeerakkoord straks voorgesteld

Groen, Open Vld, one.brussels-sp.a, PS, Ecolo en DéFI zijn er afgelopen nacht dan toch in geslaagd de onderhandelingen voor een Brussels regeerakkoord af te ronden. De ultieme poging van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten om MR toch mee aan boord te hijsen, viel op een koude steen. Het akkoord, dat zo’n 120 pagina’s telt, wordt later vandaag voorgesteld. Ook de verdeling van de bevoegdheden dient in de loop van de dag nog te worden afgerond.

De finale vergadering voor een Brussels regeerakkoord ging gisterenavond met enkele uren vertraging uiteindelijk pas van start. Open Vld bleef heel de namiddag eisen om de MR mee in de regering op te nemen, en daarvoor was zelfs voorzitster Gwendolyn Rutten naar Brussel afgezakt. Maar uiteindelijk moest Rutten bakzeil halen en zouden de liberale onderhandelaars Sven Gatz en Guy Vanhengel toch het mandaat krijgen om verder te onderhandelen nadat duidelijk werd dat geen enkele andere partij op de vraag van de liberalen wilde ingaan. 

Finale onderhandelingen

Intussen zaten de andere onderhandelaars de hele namiddag te wachten tot de Open Vld’ers terug aan de tafel zouden aanschuiven. Dat gebeurde uiteindelijk om iets voor zes uur gisterenavond. Rond half negen namen de onderhandelaars een pauze om te gaan eten.

Bij het buitengaan benadrukten zowel PS-onderhandelaarster Laurette Onkelinx als Elke Van den Brandt (Groen) dat het uitgesloten was dat de huidige ploeg wordt uitgebreid naar zeven partijen. “We hebben de hele tijd met zes partijen onderhandeld. Het is logisch dat we daarmee verdergaan”, zei Van den Brandt. Ook Ecolo-onderhandelaar Zakia Khattabi vond de démarche van Open Vld maar niets, liet ze merken op Twitter. “En zeggen dat de echte kermis maar op een paar passen van hier is”, schreef ze, verwijzend naar de Zuidfoor. 

Regering tegen 21 juli

Uiteindelijk duurde het nog tot half vier ‘s nachts tot er een akkoord was. Later vandaag wordt het regeerakkoord op een persconferentie voorgesteld. In de (voor)avond is het dan aan de zes partijen om hun fiat te geven op hun toetredingscongressen, waarna de namen zullen geprikt worden op de verschillende ministerposten.

Morgen volgt dan de eedaflegging en legt de minister-president, wellicht opnieuw Rudi Vervoort, de regeringsverklaring af in het Brussels Parlement, dat na een debat vrijdag op zaterdag het vertrouwen moet geven. Daarmee zouden de zes coalitiepartners alvast hun eerste belofte nakomen: een Brusselse regering voor de nationale feestdag op 21 juli.

2 Huidig (en wellicht ook toekomstig) minister-president Rudi Vervoort en Laurette Onkelinx (allebei PS).
Photo News Huidig (en wellicht ook toekomstig) minister-president Rudi Vervoort en Laurette Onkelinx (allebei PS).

“Impact op Waalse en federale onderhandelingen”

Al op 31 mei, vijf dagen na de verkiezingen, raakten Groen, Open Vld en one.brussels-sp.a het eens om aan Nederlandstalige kant de onderhandelingen te starten. Aan Franstalige kant sleepte de partnerkeuze iets langer aan. Op 24 juni zou dan de eigenlijke formatie met zes partijen - PS, Ecolo en DéFI aan Franstalige kant - moeten starten. Maar die dag kwam Open Vld niet opdagen aan de onderhandelingstafel omdat ze de MR mee in het proces wilde betrekken. Dat stuitte op een kort ‘neen’ van de Franstaligen, waarna het formatieberaad een week later, op 1 juli, dan toch van start ging.

De MR blijft zich ook vandaag nog verzetten tegen een Brusselse regering waar de partij niet in zit. “Als deze partijen denken dat Brussel geïsoleerd kan bestaan zonder rekening te houden met Wallonië, Vlaanderen of het federale niveau, dan zal dat een negatief resultaat opleveren. Brussel is al tientallen jaren de meest arme regio”, zei Brussels MR-fractieleidster Françoise Schepmans vanochtend op de RTBF-radio. 

De fractieleidster van de Franstalige liberalen in het Brussels parlement waarschuwt tegelijkertijd voor een impact op de lopende onderhandelingen in Wallonië, de Franse gemeenschap en op federaal niveau. In Franstalig België onderhandelt MR sinds kort met PS en Ecolo, nadat die laatste twee partijen een minderheidsregering door de neus geboord zagen. “De onderhandelingen gaan door, maar de omstandigheden en de manier waarop zullen veel ruwer worden dan normaal, want de houding van PS en Ecolo hebben ons diep gechoqueerd”, aldus Schepmans.

Tweede regering na verkiezingen

Na de regering van de Duitstalige Gemeenschap is de Brussels regering de tweede bewindsploeg die na de verkiezingen van 26 mei gevormd is. 

316 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Baeyens

    Staf Goossens, u vergeet er nog ene, de Franstalige Gemeenschap regering.

  • Marc Baeyens

    Waarom werden die onwettelijke burgemeesters in de faciliteitengemeenten benoemd ? Omdat de macht toegewezen aan de raad van state door de zesde stRaathervorming, met medewerking van de V(s)laam(f)se trado-partijen, werd uitgebreid voor de Franstaligen.

Lees meer