Rutten wil dat Bart De Wever "klare wijn schenkt" over gesprekken met Vlaams Belang

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wil dat Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) “klare wijn schenkt” over zijn gesprekken met Vlaams Belang. Vandaag raakte bekend dat N-VA en Vlaams Belang afgelopen zaterdag een drie uur durend gesprek hebben gevoerd over concrete voorstellen voor de eventuele vorming van een Vlaamse regering. 

Hoewel Open Vld de keuze van formateur De Wever respecteert om gesprekken met het Vlaams Belang aan te gaan, herhaalt de partij dat ze niet meewerkt aan oefeningen waaraan het Vlaams Belang deelneemt, klinkt het in een persbericht. “Een partij waarvan de mens- en maatschappijvisie haaks staan op die van ons, die pleit voor separatisme, de Europese samenwerking fundamenteel in vraag stelt en dat bovendien doet met politici die de grenzen van het menselijk en politiek fatsoen regelmatig overschrijden, kan nooit een partner zijn van een liberale partij. Niet binnen en niet buiten de regering.”

“We vragen van de formateur dat hij klare wijn schenkt over zijn gesprekken met het Vlaams Belang”, zegt voorzitter Gwendolyn Rutten. “Deze preformatie is geen vrijblijvende biechtstoelprocedure maar moet wat ons betreft leiden tot de vorming van een stabiele en volwaardige meerderheid voor Vlaanderen.”

“Als je zwart aan kleur toevoegt, dan wordt alles donker”, vertelde Rutten vanavond in Terzake. “Onze uitgangspunten als liberale partij staan haaks op die van het Vlaams Belang. En al helemaal als je ziet dat mensen die holebi zijn of een kind adopteren de volle laag krijgen. Vlaams Belang heeft misschien zijn programma uitgekuist, maar hun lijsttrekkers worden wel opgepakt.” Daarmee verwijst Rutten naar Dries Van Langenhove, die vandaag formeel in verdenking werd gesteld wegens inbreuken op de antiracismewet, de negationismewet en de wapenwet.

Reus op lemen voeten

Bart De Wever zelf reageert niet op de oproep van Rutten. “Er wordt voortgewerkt in discretie”, laat De Wever via zijn woordvoerder weten. 

CD&V-voorzitter Wouter Beke van zijn kant herhaalt op Twitter dat ook zijn partij niet wil samenwerken met het Vlaams Belang. “Zoals reeds eerder aangegeven. Wij besturen niet samen met het Vlaams Belang”, aldus Beke. 

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken lijkt niet onder de indruk van de uitspraken van Rutten. “De vraag is voor wie mevrouw Rutten nog spreekt?”, reageert Van Grieken. Hij verwijst naar de Open Vld’ers die zich hebben uitgesproken tegen het cordon sanitaire. “Gezien de interne positie van mevrouw Rutten hechten wij meer belang aan hun verklaringen dan aan die van een reus die op lemen voeten staat”, aldus Van Grieken. 

274 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Willem Van de Weghe

    Zeker zo verder doen Gwendo, de cd&v achterna richting kiesdrempel. Hopelijk hebben jullie dan echt niets meer te piepen en komt het zo waarschijnlijk nog goed met Vlaanderen.

  • Peggie Van Audenhove

    Ze heeft nochtans zo'n grote bril op nu en nog ziet ze niet in dat haar partij heeft verloren en zijzelf haar beurt moet afwachten om met de formateur te gaan samenzitten. En wat ze daar in Terzake allemaal kwam zeveren was fake news, gelukkig heeft mw Cools dit keer wel deontologisch correct gereageerd; niet zoals met het interview destijds dat ze afnam van Dries VL.

Lees meer