Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.
BELGA Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.

Rutten zegt De Wever de wacht aan: "Het energiepact komt er in 2018"

"Kan Francken nog voor de spiegel staan?"

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zegt dat er dit jaar hoe dan ook een nieuw energiepact komt, wat haar N-VA-collega Bart De Wever ook moge beweren. Die wil het pact en het debat over de kernuitstap over de verkiezingen van 2019 tillen, maar dat is buiten Rutten gerekend, zo zegt ze in De Zondag. "Niets doen is schuldig verzuim."

Het thema energie zorgt al een tijdje voor hoogspanning tussen de coalitiepartners in de federale en Vlaamse regering. CD&V en Open Vld willen het liefst voortgaan zoals gepland en nog dit jaar een energiepact onderhandelen, maar de N-VA staat op de rem. De partij van Bart De Wever wil het thema het liefst pas aanpakken bij de nieuwe regeringsonderhandelingen na de verkiezingen van mei 2019.

Niets van, aldus Rutten. "Het energiepact komt er dit jaar. Dat staat zo in het Vlaams en federaal regeerakkoord. Ik hou mij aan die afspraken. Ik ga ervan uit dat iedereen dat doet. Wie dat niet doet, gooit het regeerakkoord in de vuilbak. Dan zal er een serieus woordje gesproken worden." Rutten herhaalt daarmee haar dreigement van eind december in Het Laatste Nieuws.

"Kiezen voor de toekomst"

Over het verzet van N-VA tegen de kernuitstap herinnert Rutten er nog aan dat het federaal parlement, N-VA inclusief, in 2015 een wet heeft gestemd met de kalender voor die sluiting. "Kiezen voor oude kernenergie is geen optie. En kiezen voor nieuwe kernenergie zou miljarden kosten. Dat is dus ook geen piste. We moeten nu kiezen voor de toekomst. Daarom is het energiepact cruciaal. Niets doen zou schuldig verzuim zijn tegenover de volgende generaties", aldus de Open Vld-voorzitster.

In de Wetstraat gonst het al weken van de geruchten over mogelijke vervroegde verkiezingen, die dan samen zouden vallen met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Vooral binnen N-VA zouden stemmen opgaan om voor dat scenario te gaan. De meningsverschillen over het energiepact zouden daarbij een breekpunt kunnen vormen om de federale regering te laten vallen.

"Francken zal ook volgende keer in vraag gesteld worden"

Rutten komt in het interview ook terug op de Soedankwestie. "De voorganger van Theo Francken was Maggie De Block. Zij heeft de tanker doen keren met een streng, maar rechtvaardig beleid. Wij weten dus hoe moeilijk dat departement is. Je moet vermijden dat emoties de bovenhand nemen. Maar natuurlijk moeten de mensenrechten altijd gerespecteerd worden. Er loopt nu een onderzoek daarnaar. Ik wil dat afwachten vooraleer verdere uitspraken te doen", zegt ze.

Over de kritiek op Francken over zijn leugen tegen premier Charles Michel, zegt Rutten dat de staatssecretaris zichzelf de vraag moet stellen of hij nog voor de spiegel kan staan. "Wie de waarheid één keer geweld aandoet, zal ook de volgende keer in vraag gesteld worden. Klopt het wel wat die man zegt? Maar het is aan Theo Francken zelf om die antwoorden te geven."

401 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Ooijen

    Chris Devlaeminck,met 7 kerncentrales voeren we al elektriciteit in en kunnen we de stroombevoorrading niet garanderen.Hoe kan je dat met 2 kerncentrales zoals De Wever wil?Heel simpel.NIET.Dus gebruik maken van gascentrales en het invoeren van elektriciteit zal sowieso gebeuren.Ook dat die prijs zal stijgen.Sommige N(V)-A meelopertjes zijn plots bezorgt om de CO2 uitstoot en zijn groener dan groen.

  • Geert Tamsyn

    Meneer Devlaeminck, vanwaar komt de kernenergie nu, denkt u? Ook uit Frankrijk, want “onze” kerncentrales zijn in Franse handen, en van elke elektriciteitsfactuur die u en ik betalen, gaat een deel naar de Franse aandeelhouders van GDF Suez. Blijkbaar wil u dat zo lang mogelijk rekken?

Lees meer