2 Gwendolyn Rutten (Open Vld)
belga Gwendolyn Rutten (Open Vld)

Rutten zet De Wever op zijn plaats: "Niet te veel commentaar geven langs de zijlijn"

De federale regering moet voet bij stuk houden en haar eigen koers blijven varen. Dat is de boodschap van open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. In 'De Zevende Dag' erkende ze dat er onrust is in ons land, "maar die is er niet omdat er niets gebeurt, maar wel omdat er heel veel gebeurt", klonk het.

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever vrijdagavond zei dat de federale regering collectieve ambitie mist, schoot bij Rutten in het verkeerde keelgat. "Je hebt de ploeg die op het veld staat, en dan heb je de analisten die commentaar geven", klonk het fijntjes. Ze hamerde erop dat de regering wat haar betreft gewoon moet voortdoen zoals ze bezig is.

Rutten maakte de vergelijking met de Rode Duivels verder af toen ze reageerde op De Wevers kritiek. "Dat laat ik voor zijn rekening, maar men zou het ook niet normaal vinden moest Marc Wilmots komen zeggen dat de Rode Duivels niet goed bezig zijn."

Want Rutten gelooft nog steeds in het federale project, onderstreepte ze. "Deze regering moet voet bij stuk houden en haar eigen koers varen." Ze voegde eraan toe dat dat al "een behoorlijke opdracht" is.

Beke: "Regering is wel ambitieus, dat zorgt soms voor onrust"

"De federale regering is zeker ambitieus. Dat werpt vruchten af, maar zorgt ook voor onrust." Zo stelt CD&V-voorzitter Wouter Beke na de uithaal van Bart De Wever naar de federale ploeg. Beke reageert ook met milde verbazing op de mening van Gwendolyn Rutten.
   
"Natuurlijk is de regering ambitieus. Ze zet in op werkgelegenheid, op de betaalbaarheid van de pensioenen en op de hervorming van justitie", somt Wouter Beke op.
      
De reactie van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten verrast Beke. "Gaat Gwendolyn Rutten zich dan voortaan ook afzijdig houden in het onderwijsdossier?", vraagt hij met een glimlach. "Als iedereen ook ambitie zou tonen in de Vlaamse hangijzers, zoals de hervorming van het onderwijs en de kinderbijslag, was ik een gelukkig man", besluit Beke.

Almaci: "Maak van Overlegcomité samenwerkingscomité"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci maakt dan weer een heel andere evaluatie van de federale regering. "Deze regering heeft één belofte niet gebroken: dat het pijn zou doen", stelde zij scherp. "Maar de belofte dat we vooruit zouden gaan, is niet uitgekomen."

Ze laakte het "gebrek aan samenhorigheid" in de federale regering en riep de verschillende regeringen in ons land op om meer samen te werken. "Maak van het Overlegcomité een samenwerkingscomité", stelde ze voor. Maar behalve met elkaar moeten de regeringen ook meer met de oppositie samenwerken, vindt Almaci. "Het is belangrijk dat we boven de partijen, boven de parlementen uitstijgen", was Almaci's boodschap. Ze voegde eraan toe dat haar partij constructief wil meewerken en haalbare voorstellen doet in de verschillende parlementen.

2 Groen-voorzitter Meyrem Almaci
VRT Groen-voorzitter Meyrem Almaci

'Deze regering heeft één belofte niet gebroken: dat het pijn zou doen'

Meyrem Almaci
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer