3 Het stadhuis in Antwerpen.
belga Het stadhuis in Antwerpen.

Samen minder stemmen dan apart

CENTRUMLINKS ALTERNATIEF VOOR DE WEVER IS NOG VERAF IN ANTWERPEN

In een peiling bij 1.000 Antwerpenaren haalt sp.a zelfs in de stad die ze 90 jaar bestuurde amper nog 10%. Het maakt ook van een kartel met Groen geen zaligmakend verhaal: samen halen de twee minder stemmen dan apart. En zelfs met CD&V erbij is een meerderheid veraf.

Er hangt een 'parfum de crise' op de Grasmarkt, nadat afgelopen weekend een nationale peiling uitlekte waarin sp.a onder de 10% duikt. En het blijft niet bij die ene klap. Op de redactie van Het Laatste Nieuws belandde gisteren nog een andere desastreuze enquête, één naar de kiesintenties van de Antwerpenaren. Het blijkt te gaan om een onderzoek dat tussen 22 en 26 mei werd uitgevoerd in opdracht van Groen en via een omweg in onze handen kwam. Omdat de peiling werd uitgevoerd door een betrouwbaar bureau (Ivox) en met een representatief staal, publiceren we ze. Dit zijn de vier belangrijkste tendensen:

3
rv
3
rv

1. Sp.a moet kelk tot op de bodem ledigen

Mochten het vandaag verkiezingen zijn, dan stemt amper 10,1% van de ondervraagden op sp.a. Dat is nog eens 3 procentpunt slechter dan in maart, toen Het Laatste Nieuws peilde naar de kiesintenties van de Antwerpenaren, en mijlenver weg van de hoogdagen onder Patrick Janssens. Het excuus dat sp.a deelt in de malaise van de PS kan hier niet ingeroepen worden: eind mei was het Samusocial-schandaal nog niet uitgebroken. De peiling bevestigt dat Groen baas is op links. De partij van Wouter Van Besien haalt 18,9%, iets minder dan in onze peiling van maart.

2. Kartel of bondgenootschap? Even slikken

In het onderzoek wordt ook gepeild naar het potentieel van een rood-groen kartel en zelfs een open kartellijst. Zoals bekend zijn Groen en sp.a momenteel aan het onderhandelen over een bondgenootschap met ook politieke verruimers erbij. Al maanden leeft in Antwerpen de verwachting dat zo'n samenwerking de basis kan vormen van een centrumlinks alternatief dat Bart De Wever (N-VA) wipt als burgemeester. Eerdere interne peilingen gaven de believers van een kartel ook grote hoop. Maar deze recente Ivox-bevraging toont aan dat er nog veel werk is om van zo'n samenwerking een wervend verhaal te maken. Van alle ondervraagden zou 27,2% op een rood-groen kartel stemmen en 26,7% op een open kartellijst. De politieke wijsheid '1+1 is 3' gaat dus niet op. Integendeel: 1+1 is minder dan 2. Want als Groen en sp.a apart opkomen, halen ze samen 29%. Daarmee stranden ze op ruim 4% van N-VA, dat in deze peiling 33,6% haalt. Eén lichtpunt niettemin: een rood-groen kartel heeft wel een kiesbereik van 40,8%. Dat wil zeggen dat 4 op de 10 Antwerpenaren zou kunnen overwegen om erop te stemmen. Dat is niet zover verwijderd van het kiesbereik van N-VA (42,7%). Maar opnieuw geldt de vraag: is een kartel wel zo'n meerwaarde voor Groen? Op haar eentje noteert de partij immers een kiesbereik van liefst 35,6%.

3. Peeters valt van zijn wolk

Niet alleen een progressief kartel blijft onder de verwachtingen. Ook Kris Peeters valt van zijn wolk. Haalde CD&V in onze peiling van maart nog 14%, dan schiet daar nu nog 5,4% van over. Sterker: als er een rood-groen kartel komt, duikt CD&V naar 3,7%. Bart De Wever sprak eerder van een driekoppige draak die hem wil omverwerpen, maar voorlopig blijft het dus bij een draakje. Als iedereen apart opkomt, halen Groen, sp.a en CD&V samen 34,4%, wat meer is dan N-VA. In het geval van een roodgroen kartel wordt dat 30,9%.

4. Coalitievorming kan lastig worden

Voor conclusies is het uiteraard te vroeg. Tekenend is dat 10% zichzelf onbeslist noemt. Maar zoals het er nu naar uitziet, wordt coalitievorming een lastige opdracht. Met een N-VA die 4% inlevert tegenover 2012 en CD&V en Open Vld die samen zowat 10% waard zijn, haalt de huidige coalitie net geen meerderheid van zetels. Een coalitie van Groen, sp.a en CD&V komt helemaal niet in de buurt.

Lees meer