Sander Loones.
BELGA Sander Loones.

Sander Loones: amper vier weken minister, maar nog steeds medewerker in dienst

Amper 28 dagen was Sander Loones (N-VA) federaal minister, maar nog steeds beroept hij zich op een medewerker als ex-minister. “Niet consequent”, verwijt Open Vld hem in een bits debat. “Wij zijn bereid het debat daarover te voeren”, aldus Loones.

Zolang er geen volwaardige begroting is, moet de Kamer om de maand stemmen over de zogenaamde voorlopige twaalfden. Dat leidde vandaag tot een stevige woordenwisseling tussen Sander Loones (N-VA) en Egbert Lachaert van Open Vld. Die eerste verwijt de ontslagnemende regering-Michel dat ze ondanks de toestand van lopende zaken gewoon beleid blijft voeren, meeruitgaven voor asielopvang boekt en weinig soberheid aan de dag legt. Hypocriet, volgens Lachaert.

“Sinds het vertrek van N-VA uit de regering is de kost van de kabinetten met 5,2 miljoen euro gedaald. Ja, begin 2019 was er een meeruitgave, omdat er meer dan 1 miljoen euro ontslagvergoedingen moest betaald worden aan de N-VA-kabinetsleden. Maar er staan ook nog rekeningen open. Terwijl Johan Van Overtveldt in het Europees parlement een personeelsbudget van 300.000 euro heeft, houdt hij één kabinetsmedewerker aan op kosten van zijn voormalig kabinet. En een minister die nog geen maand in dienst was (Loones dus, red.) houdt ook één medewerker aan ten belope van 54.000 euro per jaar”, aldus Lachaert.

Ex-ministers mogen één legislatuur twee voltijdse medewerkers aanhouden na hun vertrek. Op het Vlaams niveau schafte Geert Bourgeois (N-VA) die regeling af, maar federaal bestaat ze nog. Johan Van Overtveldt reageert dat de medewerker in kwestie slechts nog enkele maanden aanblijft, bij Loones klinkt hetzelfde. “En als het debat over de medewerkers van ex-ministers gevoerd wordt, zijn wij de eerste om werk te maken van een aanpassing. Dat hebben we op Vlaams niveau ook al gedaan”, aldus Loones.

Het N-VA-Kamerlid merkt nog op dat hij zijn uittredingsvergoeding als minister heeft laten schieten, ondanks het feit dat hij enkele maanden geen mandaat meer had.
 (DDW)

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • vanaeken jokke

    Tommeke Faes gij hebt 40 jaar geslapen de trado partijen hebben nooit niks anders gedaan.Of waart gij zo goedgelovig dat die alles gingen doen wat ze uitbraakte voor de verkiezingen.Gratis dit gratis dat gratis dees en wie moest het allemaal betalen Tommeke de werkende .Waarom zijn wij de belastingkampioenen omdat onze ministers alleen aan cadeau uitdelen deden 450 miljard schuld bedankt trado's.En daarom willen die niks veranderen omdat postjes aan hun vriendjes willen blijven uit delen.

  • Tom Faes

    Het bedonderen van de mensen gaat gewoon verder. NVA lacht ons vierkantig uit . De enige verandering is dat ze nog wat meer voor zichzelf zorgen en wij beste anna wij mogen dat betalen ,daarom voor mij nooit meer nva.

Lees meer