Sander Loones.
Gudrun Steen Sander Loones.

Sander Loones (N-VA) volgt Steven Vandeput op als minister van Defensie

N-VA draagt Europees parlementslid en ondervoorzitter van de partij Sander Loones (39) voor als nieuwe minister van Defensie en Ambtenarenzaken als opvolger van Steven Vandeput. Dat meldt de partij in een persbericht.

Loones is sinds 2014 Europees parlementslid en ondervoorzitter van de partij. Daarvoor was de West-Vlaming al aan de slag bij de N-VA-studiedienst. Wanneer Loones de eed aflegt, is nog niet exact duidelijk, al is dat waarschijnlijk voor de tweede helft van november, klinkt het bij N-VA. Hij wordt de jongste minister in de regering.

De keuze voor Loones komt in elk geval niet als een verrassing. Bij de regeringsvorming van 2014 was hij één van de belangrijkste onderhandelaars van N-VA en voorzitter Bart De Wever heeft al langer grote plannen met zijn ondervoorzitter en Europarlementslid. 

Loones scoorde ook uitstekend bij de gemeenteraadsverkiezingen in Koksijde en wordt ook één van de sterkhouders van de campagne van volgend jaar, maar daarvoor moet hij zijn nationale bekendheid nog opkrikken. Door hem nog zes maanden minister te maken, hoopt de N-VA-top dat voor elkaar te krijgen. 

"Weinig show, veel inhoud”

“Sander is een echte West-Vlaming: een harde werker met weinig show en veel inhoud”, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Hij beheerst het regeerakkoord tot in de puntjes. De federale ambtenarij kent hij bovendien van binnenuit en Sander heeft dankzij zijn werk in het Europees parlement ook veel oog voor de internationale dimensie en een breed netwerk. Ervaring en kennis die hij vlot zal kunnen toepassen in zijn nieuwe functie.”

Loones is 39 jaar, afkomstig uit kustgemeente Oostduinkerke, de zoon van gewezen VU-senator Jan Loones, jurist en een specialist op vlak van Asiel en Migratie. De verwachting was dan ook eerst dat Theo Francken zou doorschuiven naar Defensie, maar de partij achtte het niet opportuun om zo’n electoraal belangrijke portefeuille uit handen van het goudhaantje te halen. 

F-16-dossier

Steven Vandeput wordt vanaf januari de nieuwe burgemeester van Hasselt nadat de N-VA er de grootste partij werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Vandeput neemt over enkele dagen ontslag uit de regering om zich al te kunnen voorbereiden op het burgemeesterschap. Vorige week rondde de regering het cruciale F-16-opvolgingsdossier af met de beslissing voor de F-35 te kiezen. 

De Wever: “Onze strijdkrachten hebben de voorbije jaren enorme inspanningen geleverd, zowel in de strijd tegen IS als voor de veiligheid hier bij ons thuis. Steven Vandeput heeft ervoor gezorgd dat er weer geïnvesteerd wordt in een modern en slagkrachtig leger en dat we een betrouwbare partner zullen blijven voor onze internationale bondgenoten. Ook voor het nieuwe statuut voor de ambtenaren is al heel veel werk geleverd. Sander zal die dossiers snel in zijn vingers hebben, hij is de geknipte man om het werk van Steven verder te zetten.”

Loones wordt in het Europees parlement opgevolgd door de 28-jarige Ralph Packet, voormalig jongerenvoorzitter van de partij. Loones was zelf eerste opvolger op de Europese N-VA-lijst in 2014, hij nam de plaats in van Johan Van Overtveldt, die minister van Financiën werd.

“Werk van Vandeput verderzetten”

 Loones zelf ziet het vooral als zijn taak om “het werk van Steven Vandeput verder te zetten”, zo zei hij in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Steven Vandeput heeft zijn stempel gedrukt. Het zal mijn taak zijn het schitterende werk van Steven verder te zetten. De voorbije jaren heeft Defensie enorme inspanningen geleverd in de strijd tegen IS en ook hier bij ons thuis. Er is geïnvesteerd in ons leger dat opnieuw modern en slagkrachtig is geworden. Er is voor gezorgd dat we een betrouwbare partner zijn, zowel Europees als internationaal. Het is een eer en een uitdaging om dat werk verder te zetten”, aldus Loones. De recente en veelbesproken aankoop van de F-35-gevechtsvliegtuigen bestempelt Loones als “een broodnodige investering als we geloofwaardig willen blijven ten opzichte van onze internationale partners”.

“Crème van een kerel”

 Intussen regent het felicitaties op twitter. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, wiens naam even de ronde deed als opvolger voor Vandeput, feliciteerde de nieuwe minister al. “Proficiat Sander Loones onze nieuwe MoD (minister of defense, red.)! Welkom in onze ploeg!”, klinkt het in een tweet. “Crème van een kerel.” De twee zijn al vrienden sinds hun studententijd aan de KU Leuven. 

157 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerd Van nieuwenhove

    Wat gaat deze nva splitser doen met de Belgische vlag ! Zijn zakken vullen op dit ministerie zoals Van Put .... Moeten wij nu echt zulke alles kunners betalen ?

  • Wilfried Vanden Berg

    En de volgende onbekwame profiteur staat al in de rij te wachten. Als het maar de rekening spijst . De rest is totaal onbelangrijk. En de Belgische bevolking keek er naar en onderging hun onderdanig lot ,van zwijgen, betalen en gehoorzamen. Zielige mensen.

Lees meer