De Begijnhofkerk in Brussel.
UNKNOWN De Begijnhofkerk in Brussel.

Sans-papiers starten bezetting Begijnhofkerk

Zowat honderd mensen zonder papieren zijn vandaag begonnen met een symbolische bezetting van de Begijnhofkerk in Brussel. De bezetting werd vorige week al aangekondigd en krijgt de steun van de parochiepriesters. Zij gaven vandaag op een persconferentie samen met de organisatoren meer uitleg over de opzet en het verdere verloop.

Maand
De bezetting, die afhankelijk van het resultaat van de regeringsonderhandelingen minstens een maand zal duren, is een initiatief van het CSPL. Dit Comité van Mensen zonder Papieren in Strijd wil de druk op de huidige federale onderhandelaars inzake asiel- en migratiebeleid opvoeren en roept andere sans-papiers op om deel te nemen aan de actie. "We eisen regularisatie in geval van duurzame bindingen met België, een permanente en onafhankelijke commissie die werkt met objectieve criteria en een onmiddellijke stopzetting van de opsluiting van kinderen in de Belgische gesloten centra", zegt Abdeslam Elyacoubi van CSPL.

Hongerstakers
De parochiepriesters Jean-Mathieu Lochten en Daniël Alliët steunen de eisen, maar stellen duidelijk dat ze geen hongerstakers in hun kerk zullen dulden. Het CSPL zegt dit niet op voorhand te kunnen beloven. "We kanten ons wel degelijk tegen de willekeurige regularisaties van mensen die lang genoeg hongerstaken. Al kunnen wij niet vermijden dat er op een bepaald moment toch iemand beslist om met een hongerstaking te beginnen", zegt Elyacoubi.

Geen materiële steun
De actie krijgt voorlopig geen materiële steun van het Brusselse stadsbestuur en van de vakbonden. "We kregen enkele dagen geleden een brief van de Brusselse OCMW-voorzitter Yvan Mayeur, die zich afvroeg waarom de parochie steun verleent aan deze bezetting. Wel, wij hebben zijn partijgenoot en burgemeester van Brussel Freddy Thielemans een brief teruggeschreven waarin we vragen waarom hun partij, die momenteel mee aan de onderhandelingstafel zit, zich niet meer profileert als partij die het opneemt voor uitgeprocedeerde asielzoekers", reageert priester Lochten.

20 nationaliteiten
Volgens het CSPL overleggen de christelijke en de socialistische vakbonden pas morgen of ze de bezetting al dan niet steunen. Aan de actie nemen asielzoekers deel van een twintigtal verschillende nationaliteiten. Zij die vandaag al in de kerk verzamelden, waren voornamelijk Marokkanen, Algerijnen en Iraniërs. De parochiepriesters zeggen dat er maximum honderd permanente bezetters in de kerk worden toegelaten. Vanavond om 18 uur is er in de kerk een nieuwe infovergadering gepland. (belga/svm)

Lees meer