Premier Charles Michel.
AFP Premier Charles Michel.

Sans-papiers zetten mars in naar stad van Charles Michel

Zaterdag om 11.00 uur zijn een driehonderdtal sans-papiers aan het Brusselse Noordstation vertrokken voor een mars naar Waver, de stad waar eerste minister Charles Michel woont. Ze klagen de Belgische migratiepolitiek aan en vragen duidelijkheid over de situatie van de sans-papiers.

De aankomst van de 25 kilometer lange wandeltocht is voorzien rond 18.30 uur aan het stadhuis van Waver. De betogers trekken via Watermaal-Bosvoorde door het Zoniënwoud naar Waver. Daar hopen ze premier Michel te ontmoeten. "We hopen dat hij thuis is. Maar we weten dat hij het druk heeft. Het moet niet gemakkelijk zijn om een land te besturen", zegt Hamid, een van de begeleiders van de mars, die al sinds 2002 zonder papieren in België woont. "Als hij er vandaag niet is, hopen we dat hij toch onze boodschap kan doorgeven aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken", zegt een andere betoger.

De organisatie eist de regularisatie van alle mensen zonder papieren in België. Volgens schattingen zijn dat er tussen de 100.000 en 150.000. Andere eisen zijn de sluiting van alle gesloten centra, de vrijheid van verkeer, de onmiddellijke stopzetting van de uitzettingen, ophouden met de criminalisering van de geïmmigreerde sans-papiers en het recht op opleiding en medische zorgen. "Ik woon al negen jaar in België. Ik werk, maar mijn kinderen kunnen niet naar de crèche en mijn medische zorgen worden niet terugbetaald. Voorlopig hebben de kinderen nog papieren, maar eens ze 18 zijn, verliezen ze die ook", zegt Natalia van het Latinocollectief.

De mars is een initiatief van de Coördinatie van Mensen Zonder Papieren, die bestaat uit verschillende collectieven. Een dertigtal stewards staat in voor de veiligheid.

Lees meer