4
photo_news

Schaken op alle borden tegelijk

De Wever start vlaamse onderhandelingen én wordt wellicht federaal informateur

Goed dat hij ooit kon oefenen tegen schaakkampioen Garri Kasparov, want de opdracht waar De Wever voor staat, is niks anders dan schaken op alle borden tegelijk. Met in Vlaanderen een CD&V die rustig achteroverleunt en aan Franstalige kant een PS die met herwonnen vertrouwen uit de kiesstrijd komt.

VLAANDEREN

CD&V kijkt de kat uit de boom
Vandaag al begint Bart De Wever met zijn eerste consultatieronde voor het vormen van een Vlaamse regering. Alle partijen komen op de koffie, maar het ligt voor de hand dat N-VA de onderhandelingen liefst wil beperken tot CD&V en Open Vld. De liberalen, die zichzelf als winnaars van de verkiezingen hebben gekroond, komen opmerkelijk gretig voor de dag. "Wij willen onderhandelen over inhoud", aldus voorzitter Gwendolyn Rutten. Over een Vlaamse én een federale regering is dat, want "ons programma valt niet in blokjes te kappen". CD&V speelt helemaal hard to get. De christendemocraten hebben op Vlaams niveau verloren, maar zijn mathematisch wel noodzakelijk voor een centrumrechtse regering. En dat laten ze voelen. Van een getrapte regeringsvorming met eerst Vlaamse en vervolgens federale onderhandelingen willen Wouter Beke en Kris Peeters niet weten en ze passen ook voor nieuwe communautaire avonturen. Rustig achteroverleunen en De Wever nu maar eens laten bewijzen dat hij behalve vijanden ook vrienden kan maken aan Franstalige kant, lijkt het motto. Die luxe kan CD&V zich permitteren, want er is een alternatief voor een Vlaamse meerderheid met N-VA, namelijk een klassieke tripartite met Open Vld en sp.a. Twee problemen: met 64 zetels op 124 is die heel erg krap, én het valt niet te verkopen om dit plan B nu al te overwegen. Maar dat kan veranderen als De Wever federaal op de PS botst.

4
belga

FEDERAAL

PS verre van uitgeteld
De Wever zal zich in tweeën moeten splitsen. Naar alle waarschijnlijkheid duidt koning Filip hem vandaag aan als informateur, op eigen verzoek maar ook op dat van CD&V, Open Vld en... PS. "We zullen niemand boycotten die belast wordt met een koninklijke opdracht", zei Kamervoorzitter André Flahaut (PS). In tegenstelling tot wat de voorlopige resultaten zondagavond lieten vermoeden, is de PS verre van uitgeteld. In de drie parlementen samen verliest de partij van Elio Di Rupo uiteindelijk slechts één zetel en in de nacht van zondag op maandag keerde de situatie in Brussel volledig. Niet de MR van Didier Reynders wordt daar de numero uno, maar... de PS. In theorie hebben N-VA, CD&V en Open Vld aan de MR genoeg om een federale regering te vormen, maar het lijkt haast ondenkbaar dat de Franstalige liberalen in zo'n zelfmoordmissie zouden meestappen. Het zou immers betekenen dat ze meteen een kruis mogen maken over deelname aan de Waalse en Brusselse regering. Reynders zou zijn positie wél kunnen verstevigen door cdH mee in het bad te trekken, maar die lijkt nog steeds vastgelijmd aan de PS. Tweede zwakke plek voor De Wever: de partijen van de regering-Di Rupo I voelen zich helemaal niet afgestraft door de kiezer. Sterker nog: deze keer hebben CD&V, Open Vld en sp.a wél een meerderheid in de Nederlandstalige taalgroep. Er is dus een plan B.

4
Photo News

WALLONIË

Paars of MR buiten?
Didier Reynders in de driver's seat. Dat is waar de N-VA op gehoopt had om de federale onderhandelingen aan te vatten. Een mooi postje om hem zijn eerdere bezwaren te laten inslikken had De Wever ongetwijfeld ook al in gedachten: waarom niet het premierschap? Maar in plaats van een paringsdans te leiden, moet de Ukkelnaar opletten dat hij zelf niet op alle fronten aan de kant wordt geschoven. In Wallonië hebben PS en cdH aan elkaar genoeg om een meerderheid te vormen. In Brussel zouden ze daarvoor het FDF van Olivier Maingain nodig hebben, die zich niet afkerig toont. Tot wat leidt dit? Wel, het valt niet uit te sluiten dat PS en MR er gewoon voor kiezen elkaar geen pijn te doen en een paarse coalitie te vormen op alle drie de fronten. Dat is dan weer allesbehalve een cadeau voor De Wever die onmetelijk veel water in zijn wijn zal moeten doen om met de PS te besturen. Bij de N-VA zijn ze zich van de valstrikken bewust. "De situatie is even complex als de staat België, maar je mag echt niet vergeten dat de kiezer nog nooit zo'n duidelijk signaal heeft afgeleverd. Wie dat wil negeren, staat mijlenver van de realiteit."


LEES MEER VERKIEZINGSNIEUWS IN HET LAATSTE NIEUWS VANDAAG, OOK BESCHIKBAAR IN DIGITALE VERSIE

4
belga

Lees meer