Joke Schauvliege.
BELGA Joke Schauvliege.

Schauvliege wil assistentiehonden toelaten tot zwembaden

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wil dat assistentiehonden in de toekomst toegelaten worden tot zwembaden en andere zwemgelegenheden. Ze legde een voorstel tot wijziging van de VLAREM-reglementering die dit mogelijk moet maken voor advies voor aan de bevoegde administratie. Dat blijkt uit haar antwoord op een schriftelijke vraag van Jos De Meyer (CD&V).

VLAREM verbiedt momenteel de toegang van dieren tot zwembaden, meer bepaald tot overdekte en niet-overdekte circulatiebaden, open zwemgelegenheden en waterrecreatie in meren, vijvers en dergelijke. "Momenteel moeten daarom ook assistentiehonden geweigerd worden tot openbare zwembaden, badinrichtingen en dergelijke", aldus de minister. Met een wijziging aan de VLAREM-regels wil ze dit verbod voor assistentiehonden ongedaan maken.

Midden juni werd een decreet goedgekeurd dat straffen voorziet voor cafés, restaurants of winkels in Vlaanderen die personen met een handicap en hun assistentiehond de toegang weigeren. Zodra iemand met een assistentiehond ergens de toegang ontzegd wordt, kan hij op basis van dit decreet door de politie de nodige vaststellingen laten doen. Tijdens de bespreking van dit decreet in het parlement doken al vragen op over de toegang van deze honden tot zwembaden.

Lees meer