3 Hoogleraar staatsrecht Hendrik Vuye
Joel Hoylaerts / Photo News Hoogleraar staatsrecht Hendrik Vuye

Exclusief voor abonnees

Schenden de avondklok en de mondmaskerplicht de grondwet? Twee specialisten verduidelijken: “Een verontrustende evolutie”

Grondwetspecialisten staan met grote ogen te kijken naar de maatregelen die genomen worden om het coronavirus in te dijken. Burgerlijke vrijheden worden vlotjes ingeperkt, vaak zonder dat daar een redelijke grond voor is. “Op sommige domeinen gaan de maatregelen echt te ver”, zegt Stefan Sottiaux, hoogleraar grondwettelijk recht aan de KU Leuven. Hendrik Vuye, hoogleraar staatsrecht aan de universiteit van Namen, spreekt van een “verontrustende evolutie”.

Je hebt 6% van dit artikel gelezen

97 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jill VanHengel

    De grondwet wordt zeker geschonden. En ook ongeveer elke recht dat in de universele verklaring van de rechten van de mens staat. Maar blijkbaar willen mensen dat zelf.

  • dany tavernier

    Volgens de grondwet zijn ook alle Belgen gelijk voor de wet. Als je de werkelijkheid ziet, dan weet je rap hoe serieus de grondwet genomen wordt. Er worden veel ergere overtredingen tegen de grondwet gedaan dan een avondklok je instellen.

Lees meer